НОВИНИ

Стефка Костадинова пред БНТ: Много ми се иска да чуя българския химн в Париж (ВИДЕО)

Спортът е малко длъжник на България, подчерта председателят на БОК в "Денят започва с Герги Любенов"

стефка костадинова бнт иска чуя българския химн париж видео
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 13.07.2024
Чете се за: 08:02 мин.
Лека атлетика
Слушай новината

Стефка Костадинова се надява българските спортисти да покажат своите върхови възможности по време на Олимпийските игри в Париж. Председателят на Българския олимпийски комитет разкри подробности относно родната делегация, която ще замине за френската столица.

Легендарната лекоатлетка бе ексклузивен гост в предаването „Денят започва с Георги Любенов“, където говори за организацията на Игрите в Париж, за участието на руските спортисти и за състоянието на българския спорт. Костадинова, която записа името си със златни букви в скока на височина преди 37 години, коментира и постижението на Ярослава Магучих, която само преди седмица подобри рекорда на българката в съответната дисциплина.

"Всичко е наред с българската делегация за Олимпийските игри в Париж. 46 спортисти са покрили олимпийски норматив в 16 вида спорт и ще представляват България. Това са повече, отколкото на Игрите в Токио. Олимпиадата ще бъде единствена и страхотна, защото за първи път откриването няма да се проведе на стадион и няма да го гледат 100 000 човека на живо, а 600 000. На река Сена ще има над 100 лодки, които ще превозят всички олимпийски нации. Те ще минат под 10 моста. Оттам отиваме към Айфеловата кула на площада, където ще бъде официалната церемония. Мерките за сигурност ще бъдат страхотни, над 45 000 доброволци работят по организацията“, поясни тя.


„Много ми се иска нашите момичета и момчета да покажат своите върхови възможности. Те много добре знаят, че една олимпиада е каймакът на една спортна кариера. Това е шанс, който дава много възможности. Спортът е култура, феномен, изкуство. Дано моята малка България бъде зарадвана от тези момичета и момчета. Дано се класират добре и да спечелят медали. Пожелавам им го от сърце, тъй като аз съм минала по този път. Знам колко е приятно, когато се изкачиш на почетната стълбичка и целият стадион слуша българския химн“, добави председателят на БОК.

В Токио 42 спортисти покриха олимпийски норматив , делегацията ни за Игрите в Париж ще бъде около 115 човека. Всичко е подсигурено за спортистите. Главен психолог на отбора ще бъде Йорданка Янчева, това е изискване на МОК, така че тя ще се грижи за всички, а не само за гимнастичките. Няма да казвам имена, защото не искам да ги натоварвам. Тези хора и спортисти, които са покрили олимпийски норматив, са се подготвяли в четири годишен цикъл или повече. Те знаят добре, че едно е да покриеш олимпийски норматив, но за един такъв форум е много по-важно е да си във върхова спортна форма. Няма да казвам какво очаквам от нашите спортисти“, отбеляза бившата лекоатлетка.

„Доста са олимпийските спортове, в които България отстъпва, но са ни радвали много, включително и моята любима лека атлетика. Много пъти са ми задавали на въпроса защо по времето на Сеул през 1988 година имаме най-много олимпийски шампиони, а сега не. Говорим за 1988 г., когато България беше с население от 9-10 милиона души, а сега сме много по-малко. Предишните олимпийски игри се оказаха женски, тъй като нашите момичета спечелиха шест медала, от които три златни. Много ми се иска тази година да чуя българския химн в Париж, защото нашите спортисти го заслужават. Спортът е малко длъжник на България, тъй като при нас най-бързо се виждат резултатите. Спортистът е най-добрият посланик на българщината по света“, поясни една от легендите на българския спорт.

МОК взе едно много добро решение, казвайки на всички международни федерации, те да се съберат и да кажат дали искат Русия или Беларус да участват. В много спортове тези две държави няма да бъдат представлявани, други пък ще го направят в дадени спортове, но под неутрален флаг. Това означава, че ще бъдат със знамето на МОК, а не на Русия. Когато е имало войни, те са се спирали, за да се проведе един такъв форум. В момента не се води само една война в света. Спортистите нямат никаква вина за тези войни, но това решение, което МОК взе да се допускат спортисти, е добро, тъй като все пак се дава шанс на руснаци и беларуси да се състезават“, сподели още тя.

Председателят на БОК заяви, че е предрекла успеха на Ярослава Магучих, която на 7 юли преодоля 210 сантиметра в скока на височина по време на Диамантената лига в Рим и прати в историята рекорда на българката от 209.

„Има знак от съдбата. Ярослава Магучих подобри рекорда в скока на височина на 29 години, аз сторих същото. Направих го в Рим, където ме наградиха и там завърши моята спорна кариера. В Рим ми съобщиха, че рекордът е подобрен. Това беше много интересно, защото бях там и служебно, и поканена на сватба на моята приятелка. Звънна ми телефона, обадиха ми се ваши колеги, които ми казаха, че рекордът е подобрен. Първите ми думи бяха „браво“, това е реакция на спортист – винаги да поздравяваш по-добрия. Имах шанса да я наградя на европейското първенство в Рим преди месец, след това й прошепнах в ухото, че първо ще скочи 2,07 метра в Париж, а след това и 2.10 , тъй като не знаех, че има Диамантена лига. Аз я орисах“, заяви Костадинова.

Беше въпрос на време това постижение да падне. Бях подготвена, на европейското първенство в Рим видях Магучих как скача, талантлива е, има голям потенциал. Не бях изненадана. Моят болка е, че за 37 години не се роди друга Стефка Костадинова. Много искам този рекорд да е български, но дайте да изчакаме да мине едно поколение и може пък да се обърнат нещата. Нашата школа е велика, световният рекорд беше наша дъщеричка, имаме основите и талантите. Може би трябва да изчакаме едно поколение, за да скочим много високо. Аз ще бъда най-щастливият човек на света“, завърши председателят на БОК.

Олимпийските игри в Париж ще се състоят от 26 юли до 11 август, като БНТ 1 и БНТ 3 ще ви направят свидетели на всичко най-интересно.

Вижте целия разговор във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова за постижението на Магучих: Аз я орисах
Стефка Костадинова за постижението на Магучих: Аз я орисах
Двойка панди от Китай живее добре в новия си дом в Сан Диего (СНИМКИ)
Двойка панди от Китай живее добре в новия си дом в Сан Диего (СНИМКИ)