НОВИНИ

Стоилов: Левски не може да очаква лесен съперник

Станимир Стоилов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 15.06.2022
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов определи ПАОК като изявен фаворит в двубоя от втория кръг на Лигата на конференциите.

Жребият в Нион определи „сините“ да бъдат домакини в първия сблъсък срещу гръцкия гранд.

„Гранд на Гърция, който добре наблюдавам и следя. Отбор, който свали един път или два пъти Олимпиакос за титлата, което е много трудно. Левски не можеше да очаква лесен противник с оглед на това, че имахме дълги години отсъствие от турнирите и загубихме коефициента. Ще подходим с уважение и футболен респект, но не се плашим. Жребият е такъв. Искахме да участваме в Европа, даже от по-ранен етап. Добра възможност да зарадваме "синя" България с една добра игра, да видим докъде сме стигнали. Евротурнирите са битка с неочаквани обрати. Сега в момента е ясно, че на книга, по традиции, ПАОК са изявен фаворит. На терена става всичко. Надявам се Левски да бъде горд Левски“, каза Стоилов.

Според наставника на столичния клуб липсата на европейски футбол ще тежи на възпитаниците му в предстоящия мач.

„Жребият е тежък, доста сериозен, над средно европейското ниво. Ако елиминираме ПАОК, ще е прекалено хубаво, за да е истина. Ще е голям скокът. В точния ден трябва да покажем нашата си игра. Който и да беше, на книга и коефициент, щеше да е фаворит. ПАОК разви последните десетина години много футбола си, успехите и постиженията си. Добър момент да видим докъде сме стигнали. Не може да очакваме чудеса. Сравнявам го с групите в ШЛ. Падна ни се един отбор от над средноевропейско ниво. Ще видим докъде сме и къде трябва да работим. Може би най-големият проблем е, че не сме играли последните години и нямаме увереност. Футболно чудо ще е, ако елиминираме ПАОК. Не мога да гадая този нов отбор без опит. Едно е сигурно – ще направим максимума. Какво ще се случи, е отделен въпрос. Левски може да мине през трудности. ПАОК от години инвестира огромни средства. Ние тепърва градим. Трябва да направим всичко възможно като игра и поведение на терена“, допълни той.

Мениджътът на тима желае срещата с ПАОК да се състои на стадион „Васил Левски“.

„За мен ще е ново без гол на чужд терен. Каквото за другите, това и за нас. Има съществена разлика, защото така се облагодетелстват по-силните отбори. Даже да загубят навънка, могат да наваксат. Много пъти съм се възползвал от това правило да елиминирам по-силните противници. И двата мача трябва да играем футбол. Няма какво повече да искаш. Един от най-тежките противници. Терен, публика, всичко. Ако бяхме играли с отбори под нашето ниво, интересът нямаше да е такъв. Щяхме да вървим напред, но сега можем да си премерим силите с добър отбор и стадионът ще се напълни. Затова желанието ми е да играем на „Васил Левски“. ПАОК ще са доволни от това наше решение“, добави той.

Специалистът коментира и участието на футболистите му в мачовете на националния отбор.

„Националите имат една седмица пауза и започват да работят на максимални обороти. Нямат време за почивка. Те няма да загубят достатъчно игрова форма. С оглед на негативните резултати, може да има психическо затормозяване, но видяхме колко много трябва да се работи. Националният отбор създаде ненужен негативизъм. С голямата си част обаче правилен. Показа и на футболисти, и на треньори колко трябва да работим. Не може да нарисуваме 20 нови футболисти. Идеален момент да почнат да работят и да растат с всеки изминал ден. Имаше от нашия отбор дебютанти. Добър момент да видят колко още трябва да работят и неслучайно искам от тях повече и повече. Не трябва да търсим проблемите там, където не са най-големия проблем. Търсим проблема в чужденците. В Левски има пет национала, ако в ЦСКА има 2-3 и Ботев 2-3 ето ти националния. Важно е да развиваме играчите и да ги обучаваме“.

Треньорът вече мисли и за срещата за Суперкупата срещу Лудогорец.

„Нашето желание за Суперкупата е да се играе седмица преди първенството. Ще дадем приоритет на Лудогорец. Всичко ще решат други хора. Не искаме да се създава излишно напрежение. Ако трябва ще отложим една контрола и ще го дръпнем мача. Винаги съм предпочитал официалните мачове, под напрежение. Ние участваме от втория кръг, а Лудогорец от първия. Всеки може да си реши. Самото незнание към днешна дата създава несериозност в целия календар. Има още 10-15 дена до мача, а няма яснота. За мен е ясно, че няма да се играе мач преди първенството. Дано намерим добра дата. Ще търсим дата, която ще добра и за нас“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ допусна всички кандидати за поста генерален директор на БНТ
СЕМ допусна всички кандидати за поста генерален директор на БНТ
Слави Трифонов: Кирил Петков е подготвял национално предателство
Слави Трифонов: Кирил Петков е подготвял национално предателство