НОВИНИ

Столичната община пусна за обсъждане План-сметката за чистотата в града за 2024 г.

столичната община пусна обсъждане план сметката чистотата града 2024
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 24.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната община обяви обществено обсъждане на План-сметката за чистотата в София за 2024 г., съобщиха от Столичната община.

Краткият период за преглед, анализ и промени в изготвения от предишното ръководство на Общината вариант, повдига въпроси към начина на управление на процеса по чистотата в София. Само за седмица от встъпването си в длъжност, новият екип въведе промени в първоначалния вариант на предложение, извърши обход на Столичното предприятие за третиране на отпадъците и изпрати уточняващи въпроси към ръководството му. Текущото състояние показва, че близо 20 млн. лв. от отделените за почистващи дейности не са усвоени през настоящата година и стоят в сметката на Общината.

Идентифицирани са множество несъответствия в дейностите и разходите, включени в план-сметката, но поради краткото време на управление на новия екип на Общината, те не са нанесени като редакции в публикувания вариант. Заради вече установените несъответствия и проблеми в работата на завода ще бъде направен финансов и технически одит на дейността му.

Една от основните промени, която новият екип на Общината прави, е пълната прозрачност по време на обсъждането на план-сметката за 2024 г. С публикуването ѝ ще бъдат предоставяни публично и всички съпътстващи или упоменати договори, които имат отношение към нея.

Основни акценти в предложението за 2024 г. включват през 2024 г. да се увеличи обемът на миенето на основните и вътрешно-квартални улици в София със 17%. Друг акцент е да бъдат предоставени 12 млн. лв. на районите за косене и почистване в междублоковите пространства, градинки и зелени площи в кварталите. Предвижда се да се запази таксата за битови отпадъци за гражданите.

Столичната община увеличава честотата и площта за миене на улици в София като част от мерките за подобряването на чистотата в града и качеството на въздуха. Това включва измиването на 155 дка улици, булеварди, площади. Предвижда се увеличаване на честотата на миене на основни улици, по които се движи градският транспорт. Миенето на вътрешнокварталните улици и улиците с обществено значение също се увеличава.

Общият размер на План-сметката за осигуряване на чистотата на територията на Столична община за 2024 г. е 285 млн. лв., което е увеличение с 19,8% спрямо настоящата година, или последната одобрена план-сметка от 2022 г.

С близо 30% или 2,8 млн. лв. спрямо 2022 г. се увеличават средствата за поддържането на чистотата в междублоковите пространства, районните градинки и зелените площи в кварталите. Общо 12 млн. лв. ще бъдат предоставени на районните кметове за косене и почистване, като се запазва децентрализацията на дейностите по райони.

Зелените площи в публичните паркове и градини също ще се почистват по-често, за което са заложени 16 млн. лева.

През 2024 г. ще се запази таксата битови отпадъци за гражданите на 1,6 промила и 10 промила за бизнеса. За бизнеса таксата за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване се намалява от 4,3 промила на 3,8 промила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„В кадър“ по БНТ е филмът „Стихията от улица „Еделвайс“
„В кадър“ по БНТ е филмът „Стихията от улица „Еделвайс“
Три министерства се ангажират с подход за подкрепа за деца със специални образователни потребности
Три министерства се ангажират с подход за подкрепа за деца със специални образователни потребности