НОВИНИ

Страданието на Байерн

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:37, 15.02.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Европейски футбол
страданието байерн
Слушай новината

Три седмици са достатъчно дълъг период във футбола, за да успееш да си стъпиш на краката. А колосът от Бавария - Байерн Мюнхен - определено в момента не е здраво стъпил на земята. Хари Кейн е бледа сянка на самия себе си от старта на сезона, Томас Тухел отговаря по-често на въпроси за уволнението си, отколкото за тактиката на тима, а феновете със страх вече обсъждат как това може да е първият сезон от 2011/2012 насам, в който любимците им няма да вкарат нито един трофей в клубния музей.

Когато Хари Кейн изпрати топката над гредата на вратата на Лацио в седмата минута на снощния двубой от осминафиналите в Шампионската лига, едва ли е подозирал, че това ще е най-доброто му положение в срещата. А и че ще е последното. Англичанинът изчезна безследно между бранителите на "римските орли" и в оставащите 83 минути така и не попадна в обективите на камерите. За разлика от колегата си - Чиро Имобили - чийто гол във вратата на гостите донесе победата на италинския тим с 1:0. На хоризонта вече се очертаха контурите на един доста тъжен, дори плашещ сезон за хегемона на германския футбол. Вече стана дума - това може да е първата кампания без купа от 11 сезона.

Байерн изостава на 5 точки от лидера в Бундеслигата Байер Леверкузен (от който играчите на Тухел претърпяха същинско крушение с 0:3 през уикенда), като отпаднаха и от турнира за Купата на Германия по срамен начин от третодивизонния Саарбрюкен. На всичкото отгоре Хари Кейн така и не успя да спечели първо отличие в кариерата си, защото на старта на сезона Байерн загуби и финала за Суперкупата на страната с 0:3 от РБ Лайпциг. С последния отбор сега се задава и мач в първенството, което е последното, от което баварците имат нужда към днешна дата.

Байерн не успя да отправи точен удар срещу Лацио снощи, което вече е смущаващо. Всички 17 опита за гол не намериха очертанията на вратата на Иван Проведел, прочул се по-рано в турнира заради голмайсторските си способности. Хари Кейн отбеляза 22 гола в първите си 16 срещи за новия си отбор. В последните 12 мача обаче има само 6 попадения на сметките. Това по никакъв начин не може да бъде категоризирано като "слабо" или "посредствено" представяне, но и да не забравяме, че Байерн е състав, който може да предостави неограничено количество положения за централния си нападател.

И анализите по темата не закъсняха. В Германия вече се твърди, че той е загубил влиянието над тима, което е имал преди няколко месеца и напрежението започва да го тормози. И като казах "напрежение" - какво да кажем за Тухел?! Байерн Мюнхен не успя да вкара гол в две последовтелни срещи за първи път от 2015 насам, когато тази серия стигна до впечатляващите три двубоя. Баварският колос не беше два поредни мача във всички турнири от декември 2019 насам. И ако в крайна сметка сезонът приключи без трофей за тима, можем да бъдем сигурни, че Тухел няма да остане на поста. Според някои германски медии уволнението му дори вече е закъсняло, защото той до момента е допуснал 10 загуби в 43 срещи, откакто пое състава. Неговият предшественик - Юлиян Нагелсман - имаше 10 загуби в 84 двубоя, преди да бъде освободен.

Отговорите и реакцията трябва да дойде бързо, защото столът вече не просто се клати, той се люлее с бясна сила. Тухел не може да разчита особено много и на статистиката - в последните седем случая, в които Байерн губи в първия мач в елиминационната фаза в Шампионската лига, не успява да направи обрат в реванша. Тухел може да намери спасение в опита на своите футболисти, доста голяма част от които вече са печелили най-комерсианлния клубен турнир през 2020. И може би един от ветераните в тима Томас Мюлер описа ситуацията най-акуратно: "Не съм оптимист, но съм уверен, че можем да се справим."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е на четвъртфинал в Ротердам
Григор Димитров е на четвъртфинал в Ротердам
ФК Пирин се похвали с централен нападател от Франция
ФК Пирин се похвали с централен нападател от Франция