НОВИНИ

Строгите мерки в Гърция остават до 7 януари

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:24, 15.12.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света
Слушай новината

Дни преди Коледа още европейски страни затягат мерките срещу разпространението на COVID-19. Гърция е блокирана до 7 януари, Нидерландия обяви национална карантина, Чехия затваря заведения.

Коледното дърво в центъра на Атина грейна и тази година, но без церемония, музика и песни. Светлините на площада и околните улици бяха включени в тишина - общинските власти не бяха обявили предварително кога ще се случи това, за да няма струпване на хора.

Костас Бакоянис, кмет на Атина: Тази Коледа е различна. Може да не е така радостна, но със сигурност може и трябва да бъде Коледа на надеждата за всички нас.

Сн. БГНЕС

Гърция е в карантина до 7 януари, пазаруването става само с поръчки по телефона или интернет. Единствено фризьорските салони и книжарниците отвориха вчера.

Вечерният час остава в сила, включително за коледната и новогодишната нощ. В църквите ще се допуска ограничен брой хора само за Коледа.

Вечерният час в Гърция остава, 3000 евро е глобата за събиране с гости вкъщи

От петък Чехия въвежда нови строги ограничения. Затварят барове и ресторанти, както и хотели и спортни съоръжения на закрито. Магазините, услугите и фризьорските салони продължават работа.

Налага се вечерен час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта. Разрешени са събирания до шестима души, храмовете ще приемат хора до 20% от капацитета си.

Ян Блатни, министър на здравеопазването на Чехия: Децата ще отидат на училище за последен път преди Коледа в петък. Училищата ще затворят на 21 и 22 декември. Това се отнася за всички, с изключение на детските градини и университетите.

Чешкото правителство съобщи, че от утре започват доброволни и безплатни антигенни тестове. Предвиждат се компенсации за бизнеса и 10 млрд. крони за най-засегнатите сектори.

Строга карантина в Нидерландия, нови мерки в Чехия

От днес Нидерландия влиза за втори път в строга карантина. За 5 седмици се затварят училищата и всички публични места, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и банките. Учениците преминават на онлайн обучение.

В понеделник вечер хората се втурнаха да пазаруват или да посетят фризьорски салони, а много собственици на магазини останаха отворени до късно.

Разрешава се събиране с до двама души от друго семейство. Само за 3 дни по Коледа може да има до трима възрастни посетители. Властите призовават хората да не излизат и по възможност да работят от вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания събира средства за апаратура за кръвна плазма в Русе
Кампания събира средства за апаратура за кръвна плазма в Русе
Нона Караджова: До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии с 45%
Нона Караджова: До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии с 45%