НОВИНИ

Студентите са повишили успеха си при онлайн обучението в пандемията

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:36, 30.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Успехът на студентите за 2020 г. в условия на пандемия и онлайн обучение се е увеличил с около 30 стотни. Това отбелязват от Националното представителство на студентските съвети у нас. Най-големи затруднения с онлайн обучението имат студентите в университетите с практически упражнения. Въпреки това обаче са изработили добри механизми и резултатите са повече от задоволителни.

Да учиш химия през екрана не е невъзможно, но че е далеч по-трудно спор няма.

Една наука, която изисква минимум 50% лабораторно практическа работа да я превърнем в нещо, което се прожектира на екрана. Трябваше да мобилизираме целия си творчески потенциал, казва доц. Андреана Сурлева, ръководител катедра "Аналитична химия" в Химикотехнологичния университет.

Лекциите на студентите от Химикотехнологичния и металургичен университет вече не са в залите, а във виртуалното пространство.

За мен беше много стресиращо липсата на живия контакт. Да, аз ги виждам на камерата, чувам ги, но не мога да усетя пламъка, да видя пламъка в погледа, нито да усетя как те реагират на това, което казвам, допълва доц. Сурлева.

Най-голямата беда и болка за студентите е тяхното, така да се каже, онлайн упражнение практическо, което е заснето само като клипче, като филмче и със схема, а те реално не са пипвали стъклария и практически много малко са присъствали в лабораториите, казва доц. д-р Антон Георгиев, катедра "Органична химия".

Упражненията... Те просто не се състоят. Гледаме клипчета, обясняват ни, нали, но друго е да сме в самата лаборатория, да ни покажат нагледно и да направим някакви съединения, реакция, упражнения като цяло, казва Незабравка Генова, "Химично и биохимично инженерство".

Оказва се обаче, че успехът на учениците по време на онлайн обучението се е повишил, въпреки трудностите.

Успехът за студентите през 2020 г. се е повишил с близо 30 стотни. В момента през 2020 г. говорим за 5,70 близо успех, а през 2019 г. е бил 5,40. Това, което искам да кажа, че именно в онлайн среда успехът се е вдигнал, казва Даниел Парушев, председател на НПСС.

Днес в празната зала преподавателите си пожелават само едно:

"Да я видя пълна със студенти, да шумят тук, да мога да вляза и да кажа "Колеги, запазете тишина. Лекцията започва", споделя доц. Сурлева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник загина при ремонта на пътя Червена вода - Кубрат
Работник загина при ремонта на пътя Червена вода - Кубрат
Mаксимални температурите от 10 до 13° утре
Mаксимални температурите от 10 до 13° утре