НОВИНИ

Трябва ли бременните да се имунизират - ще решат лекарите

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:15, 30.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Здраве
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва имунизация срещу коронавирус на бременни. България се съобразява с позицията на регулатора.

"Нормално е да бъде предпазливи. Никой не прави проучване и проследяване за бременни жени. Прекалено е рисково", каза директорът на ПСАГБАЛ "Св. София" д-р Гергана Коларова.

Израел и Съединените американски щати са сред държавите, в които ваксинацията на бременни е разрешена.

"Tози опит, който е от света, показа, че не е опасно. Но ваксината не е панацея, както всичките лекарства", каза началникът на ДКЦ СБАЛАГ "Майчин дом" д-р Иван Диков.

Затова медиците трябва да преценят дали бременната може да се имунизира и коя ваксина е най-подходяща за нея. Експертите у нас смекчиха позицията си и препоръчват да се имунизират бременни от рисковите групи.

"Изрично трябва да бъде желанието заявено най-напред от пациентката и лекаря да прецени ползите от вредите. Кое е повече, кое е по-малко", каза директорът на ПСАГБАЛ "Св. София" д-р Гергана Коларова.

В "Света София" имат само една бременна с коронавирус в неусложнено състояние.

"Имунитета на една бременна жена е много по-нисък отколкото на останалите дами. Сега повече бременни и повече родилки се заразяват от тази вълна, която в страната е много по-силна", каза директорът на ПСАГБАЛ "Св. София" д-р Гергана Коларова.

Виктория Руменова от симитлийското село Крупник, следила бременността си в София. Заради многото заразени вече посещава лекар в Благоевград.

"Да избягвам контактите с хора, защото не всеки знае, че може да е носител на COVID-19. Колкото повече вземем мерки относно самите нас и нашето здраве, толкова по-добре за нас, по-спокойни ще бъдем", каза Виктория Руменова.

Виктория е решила да роди в Благоевград болница, защото и е най-близо. От там казват, че от началото на март са лекували около 10 бременни жени с COVID-19 от цялата област. В COVID зoната на столичната болница "Майчин дом" са настанени 6 жени.

"През ден, през два става раждане с бременна и COVID. До този момент инцидент с бременна в "Майчин дом" не сме имали", каза началникът на ДКЦ СБАЛАГ "Майчин дом" д-р Иван Диков.

Медиците съветват при първи симптоми бременните да търсят лекарска помощ, за да не се стига до усложнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванали мигрантите на "Тракия", защото бусът им спукал гума
Хванали мигрантите на "Тракия", защото бусът им спукал гума
Ваксината на "Астра Зенека" вече е с ново име
Ваксината на "Астра Зенека" вече е с ново име