НОВИНИ

След кризата в Суецкия канал: 140 кораба се очаква да преминат

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:44, 30.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Задръстване в Суецкия канал. След деблокирането на най-краткия морски път между Европа и Азия, само за днес се очаква да преминат 140 кораба.

Предполага се, че струпването от 400 кораба ще бъде преодоляно за три-четири дни, но последиците по пристанищата ще продължат с месеци.

През нощта през освободения Суецки канал са преминали 113 кораба. Ключовият морски път се ползва от около 15 на сто от световното корабоплаване. По време на кризата Египет губеше 15 милиона долара на ден.

Страната иска да отправи ясно послание към света, че каналът отново работи нормално, заяви президент Абдел Фатах ал Сиси от Исмаилия.

"Не сме очаквали нещо подобно, но съдбата си знае работата. Случилото се доказа и потвърди значението на канала, който съществува от 160 години", каза президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси.

Освободеният контейнеровоз се инспектира в езеро по канала. Управата изтъкна, че за първи път такъв кораб се деблокира без разтоварване.

"Няма механични повреди или изтичане на гориво. Сигурността на контейнерите и стоките на борда е гарантирана", каза Осама Раби от управата на Суецкия канал.

Обмисля се разширяване на техническите възможности на канала.

"Вместо влекачи с мощност да теглят 150 тона, ще вземем с капацитет 250 - 300 тона. Докарваме и два нови ескаватора. Те ще бъдат най-големите в района. Натрупахме опит и се поучихме от него", каза Осама Раби от управата на Суецкия канал.

Контейнеровозът Евър Гивън заседна на 23 март. След снощната развръзка цените на петрола паднаха с един процент.

Собствениците на кораби и товари обаче са изправени пред допълнителни разходи поради липса на застраховки за случая. Нарушени бяха снабдителните вериги.

Много превозвачи претърпяха и загуби заради пренасочването на кораби през нос Добра надежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кортежа на премиера: Жена успя да стигне до болницата в Плевен
В кортежа на премиера: Жена успя да стигне до болницата в Плевен
В Сърбия над 300 бежанци бяха ваксинирани
В Сърбия над 300 бежанци бяха ваксинирани