НОВИНИ

СУ попада сред най-добрите учебни заведения в света за бизнес обучение

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:26, 04.07.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Софийският университет получи три акредитации за магистърските си програми по бизнес администрация от водещата акредитираща агенция АМБА. Така висшето училище попада в топ 300 най-добрите учебни заведения за бизнес обучение.

От ръководството се стремят да привлекат повече чуждестранни студенти и да отговорят на съвременните нужди на бизнеса за качествено образование и квалификация на кадрите.

За първи път трите магистърски програми на английски по бизнес администрация на Софийския университет получават международна акредитация от Асоциацията AMBA.

"Включва Стопанския факултет и СУ сред 300 най-добри бизнес училища в света - само топ 2% от университетите в света имат тази акредитация", каза доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

"За първи път българска образователна институция е получила подобна акредитация, което означава поставяне на най-високо ниво на стандарти", посочи доц. Иван Ангелов, ръководител на МБА програмата в Стопанския факултет на СУ.

От университета се надяват да привлекат и повече студенти от чужбина. Само в Ирак има стотици възпитаници, обединени в собствена асоциация.

"Най-важното послание е, че образованието може да стане част от външната политика. Много страни имат една носталгия, много родители са завършили в България 70-те и 80-те години и те препоръчват на децата си да дойдат и да учат в България", посочи доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет на СУ.

Анастас Терзобалиев, алумни от Стопанския факултет на СУ и експерт по Близкия изток и Африка, разказа, че в Ирак има доста български възпитаници на ръководни позиции - директори на болници, бивши министри на земеделието, министърът на образованието.

Възпитаници на СУ има и в арабските страни: Египет, Либия, Йордания, Алжир, Тунис, Мароко, Сирия, Судан и Йемен, а също и от повечето африкански страни. Много от тях заемат висши държавни постове, което е показателно за нивото на образованието в България. Софиийският университет работи активно за възстановяването на образователния обмен, като в последните месеци бяха сключени споразумения за сътрудничество с автономната област Иракски Кюрдистан и Кралство Йордания!

Семестриалната такса за магистърските програми е между 2000 и 4000 лв., в зависимост от гражданството на студента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха най-новия филм на Стефан Командарев на фестивала "Карлови вари"
Представиха най-новия филм на Стефан Командарев на фестивала "Карлови вари"
Катастрофа на Лъвов мост в София, един човек е тежко ранен
Катастрофа на Лъвов мост в София, един човек е тежко ранен