Свещеници благословиха медици и пациенти в ковид отделенията на ВМА и "Пирогов"

от БНТ
15:17, 21.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
свещеници благословиха медици пациенти вма
Слушай новината

Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Специално за целта от Гигинския манастир Св. Св. Козма и Дамян бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и Св. вмчк Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти.

"Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес. Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение - вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството. Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин!", заяви още той.

Свещенослужителите посетиха COVID отделенията на ВМА, както и такива, в които не се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

С благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български Митрополит Софийски духовници от Софийската духовна семинария предводени от ректора архимандрит Пахомий, посетиха ковид отделенията и в УМБАЛСМ "Пирогов", като ги помазаха с осветен елей. Тържеството беше придружено и от иконата на Св. Лука Симферополски, известен архиепископ и хирург светите, съобщи във Фейсбук профила си директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БАН: При липса на ефективно лекарство срещу COVID-19 единствената възможност е ваксината
БАН: При липса на ефективно лекарство срещу COVID-19 единствената възможност е ваксината
Празнични богослужения във Варна за Коледните празници
Празнични богослужения във Варна за Коледните празници