НОВИНИ

Светът се отваря въпреки страха от коронавируса

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 25.05.2020
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Светът възстановява ритъма си след ограниченията заради пандемията от COVID-19.

Гърция отвори островите си за туристи и фериботи, а Унгария - частично границата си със Сърбия.

За първи път от 10 седмици гражданите на Испания се радват на паркове, кафенета и молове. Отвъд Океана, плажовете от Източното до Западното крайбрежие на Съединените щати се изпълниха с хора, а в Южна Корея имат технологично решение за прехода към нормално ежедневие.

До всички гръцки острови от днес може свободно да се пътува след възстановяването на фериботните връзки, а местните таверни, барове и кафенета - да приемат клиенти.

Ресторантите бяха затворени на 14 март, два дни след регистрирането на първия случай на Ковид-19 в страната. Макар да остават някои правила като спазването на дистанция и носенето на маски от персонала, гърците с радост се върнаха към традиционните сутрешни и вечерни посещения в заведенията.

"Това ни липсваше. То е като психологическа терапия за нас, затова е толкова важно", споделя щастлива гъркиня.

Унгария продължава линията на частично отваряне на границата си със съседни държави, включвайки Сърбия в списъка. Решението на Будапеща е в отговор на реципрочна мярка на Белград от петък. Няма да има карантина за преминаващите. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто настоя и за скорошно приемане на Сърбия в ЕС.

"Хората може да пътуват по законосъобразен начин. Всички, които искат да го направят нелегално, няма да имат тази възможност. Битката срещу нелегалната имиграция ще продължи да бъде крайъгълен камък на унгарско-сръбското сътрудничество", сподели той.

Испанците все още нямат право да пътуват дори до съседна провинция, но животът и там постепенно се нормализира. След парковете и кафенетата, е ред на моловете. В Севиля отвори най-големия търговски център с повече от 200 магазина. За да се намали риска от зараза с COVID-19, достъпът на клиенти е контролиран. В ресторантите менюто е достъпно чрез QR код. Испания е готова да приеме туристи от юли, но времето край морето ще е ограничено до 4 часа. Натовареността на плажовете ще се следи с датчици, а приложение в смартфона ще известява къде има струпване на хора.

В Съединените щати хубавото време и дългият уикенд по повод Деня на загиналите във войните изкараха хората навън. Най-големият парк в Сан Франциско се препълни, както и плажната ивицата край Голдън гейт. Опасно близо бяха желаещите да трупат слънчеви лъчи на най-популярните плажове в Южна Каролина. Подобна беше гледката и в Тексас след седмици изолация.

Президентът Доналд Тръмп удържа на думата си от миналата седмица и затвори границите на страната си за пристигащите от Бразилия. Управлението му обаче беше наречено хаотично.

Ноам Чомски, американски лингвист и философ: "Белият дом е в ръцете на социопат мегаломан, който не се интересува от нищо, освен от собствената си мощ и изборни перспективи, а не от това, което се случва в страната и света. Пълен хаос".

И докато в Съединените щати все повече се чуват гласове за риск от втора вълна на коронавируса, в Южна Корея осигуряват социална дистанция с помощта на технологиите. Роботи правят и сервират кафе според предпочитанията на клиентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против
На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против
Отворени, но пък празни. Фитнесите чакат трениращите
Отворени, но пък празни. Фитнесите чакат трениращите