НОВИНИ

СЗО: Дългите часове работа убиват хиляди хора всяка година

Фани Аронова
от Фани Аронова
07:04, 17.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Дългото работно време е опасно за здравето, сочи съвместно проучване на Световната здравна организация и Международната организация на труда. Прекалено дълга работа води до смъртта на стотици хиляди души годишно. Тази тенденция се задълбочава в периоди на криза като пандемията от COVID-19.

Първото световно проучване за връзката между работното време и смъртността показва, че през 2016 г. 745 000 души са починали от инсулт и сърдечни заболявания, свързани с удължено работно време. Това е увеличение с 30% спрямо 2000 г. Проблемът засяга все повече хора.

Средно една десета от хората по света работят по 55 часа или повече седмично. Това са 480 млн. души, каза Франк Пега, технически директор на СЗО.

Специалистите подчертават, че подобно работно време представлява "сериозна опасност за здравето" и призовават за по-голяма защита на работниците.

Установихме, че работно време от 55 часа седмично увеличава риска да починеш от исхемична болест на сърцето със 17% след 10 години. Рискът да получиш инсулт се увеличава с 35%, каза Джиан Ли, професор по трудова медицина.

Проучването не засяга периода на пандемията от COVID-19, но специалистите смятат, че работата от дистанция и икономическите фактори увеличават рисковете за здравето.

Имаме доказателства, че когато страните влизат в национална карантина, броят на работните часове се увеличава с 10%, каза Франк Пега, технически директор на СЗО.

Доказано е също, че ограничаването на работното време е от полза за работодателите, тъй като повишава производителността на труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарство за автоимунни заболявания е поскъпнало тройно
Лекарство за автоимунни заболявания е поскъпнало тройно
Реставрираха Преславското златно съкровище в Германия
Реставрираха Преславското златно съкровище в Германия