НОВИНИ

ООН: Битката в Близкия изток трябва да спре незабавно

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:32, 17.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Поредна нощ на взаимен обстрел между израелци и палестинци. Според палестински източници вчерашният ден е бил най-смъртоносният от началото на бойните действия.

Най-малко 42 палестинци са били убити при израелски удари в ивицата Газа вчера. Според Израел десет души са били убити от миналия понеделник досега при ракетни атаки срещу израелска територия. Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно виртуално заседание, но отново не успя да излезе с декларация.

Насилието в Близкия изток не стихва вече втора седмица. Съветът за сигурност на ООН заседава за трети път в рамките на седмица, но отново без да се обедини около изявление.

Израелската армия унищожи сграда с офиси на АП и "Ал Джазира" в Газа (ВИДЕО)

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за риска от "неконтролируема криза в областта на сигурността и хуманитарната сфера".

"Този безсмислен цикъл на кръвопролития, терор и разруха трябва да спре незабавно. Всички страни трябва зачитат международното хуманитарно право и човешките права. Статуквото на свещените места трябва да се поддържа и зачита", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Съединените щати продължават да са несъгласни с приемането на декларация на Съвета за сигурност по въпроса за израелско-палестинския конфликт. Според дипломати Вашингтон се опасява, че подобна стъпка може да попречи на дипломатическите усилия за прекратяване на насилието. Американският държавен секретар Антъни Блинкен обсъди ситуацията в Близкия Изток с външните министри на Франция, Саудитска Арабия, Катар и Египет.

Продължава кървавият конфликт между Израел и "Хамас" - жертвите се увеличават

В ранните часове на днешния ден израелската армия извърши 80 въздушни удара срещу няколко района на град Газа, малко след като палестинското движение "Хамас" изстреля ракети срещу Южен Израел.

ООН предупреди за недостиг на гориво в Газа, което може да доведе до прекъсване на електрозахранването в болници и други ключови места.

До момента общият брой на жертвите в Газа е 197 души, а ранените са над 1230, по данни на контролираното от "Хамас" здравно министерство. Израел съобщава за десетки убити бойци от "Хамас".

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама са загинали при инцидента в синагога в Израел
Двама са загинали при инцидента в синагога в Израел
Учениците от 7., 8. и 10. клас се връщат в училище
Учениците от 7., 8. и 10. клас се връщат в училище