НОВИНИ

"Порталът": Как се пресъздава миналото?

Айше Сали
от Айше Сали
21:05, 16.05.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Градовете от нашето детство, градовете от нашата младост - днес уж са си същите, а толкова много се различават. Тази вечер сериалът на БНТ - "Порталът", ще ни припомни картини, които сме забравили отдавна или, които изплуват в нашите спомени. За да стане това обаче екипът на сериала трябваше да създаде декори и много предмети от миналото, които днес вече не съществуват.

Спомените и фантазията превръщат машината на времето във вълнуващо приключение. Пътуването започва от "Яйцето" в Софийския университет, а, за да стигнеш до "Портала", минаваш покрай кабинетите за чуждоезиково обучение.

"При постепенното качване на етажите и на коридорите, сградата се стеснява. Стеснява се и се стига до едни 60 см дори, което е като една естествена фуния на времето. По тази причина режисьорският екип избра това място като място за бягство", заяви Матей Константинов, сценарист и изпълнителен продуцент на сериала.

Досег с добре забравената реалност или до предмети, които не можеш да повярваш, че ще съществуват. Заради тях разбираш, че си на същото място, но в друго време.

"Тези детайли от повествованието бяха много важни - както будката, така и телефонната кабина. Все неща, които бяха неизменна част от градския пейзаж преди 30 години, но за съжаление се оказа, че тези "артефакти" са изчезнали по вълшебен начин, може би и не съществуват", допълни художникът Христо Христов.

Тази изоставена будка за вестници на улица "Оборище" е сред малкото, достигнали до нас от миналото, което пресъздава "Порталът". Първоначалната идея на екипа е била тя да се превърне в естествен декор за сериала на БНТ. Плановете обаче се променят и будката служи за модел при изграждане на нова. Мястото за афиши пред Народното събрание също е сред несъществуващите днес неща.

"Една бакалия например трябваше да се сглоби. Там имаше десетки автомобили, сменено осветление, премахване на колчета, нови надписи на улиците. Някак си светлинната атмосфера е различна", добави Матей Константинов.

Изграждането на декор в БНР е една от най-сложните задачи пред екипа.

"Пресъздадохме есенния фестивал, където трябваше да сме максимално близко до естетиката на декорите, които се правят по онова време за подобни фестивали и концерти. Тези специфични панели, които поставихме в декора, бяха много характерни точно за това време", каза още Христо Христов.

Възможно ли е да поправиш миналото? Пътуването във времето вероятно ще даде отговор на въпроса. А дали образът от другата страна ще ни хареса, всеки ще реши сам за себе си. Поне такова е желанието на създателите на "Порталът".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невероятен гол на Алисон накара феновете на Ливърпул да мечтаят
Невероятен гол на Алисон накара феновете на Ливърпул да мечтаят
Равносметката: Какво направи Народното събрание с най-кратък живот
Равносметката: Какво направи Народното събрание с най-кратък живот