"Порталът": Как се пресъздава миналото?

Айше Сали
от Айше Сали
21:05, 16.05.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Градовете от нашето детство, градовете от нашата младост - днес уж са си същите, а толкова много се различават. Тази вечер сериалът на БНТ - "Порталът", ще ни припомни картини, които сме забравили отдавна или, които изплуват в нашите спомени. За да стане това обаче екипът на сериала трябваше да създаде декори и много предмети от миналото, които днес вече не съществуват.

Спомените и фантазията превръщат машината на времето във вълнуващо приключение. Пътуването започва от "Яйцето" в Софийския университет, а, за да стигнеш до "Портала", минаваш покрай кабинетите за чуждоезиково обучение.

"При постепенното качване на етажите и на коридорите, сградата се стеснява. Стеснява се и се стига до едни 60 см дори, което е като една естествена фуния на времето. По тази причина режисьорският екип избра това място като място за бягство", заяви Матей Константинов, сценарист и изпълнителен продуцент на сериала.

Досег с добре забравената реалност или до предмети, които не можеш да повярваш, че ще съществуват. Заради тях разбираш, че си на същото място, но в друго време.

"Тези детайли от повествованието бяха много важни - както будката, така и телефонната кабина. Все неща, които бяха неизменна част от градския пейзаж преди 30 години, но за съжаление се оказа, че тези "артефакти" са изчезнали по вълшебен начин, може би и не съществуват", допълни художникът Христо Христов.

Тази изоставена будка за вестници на улица "Оборище" е сред малкото, достигнали до нас от миналото, което пресъздава "Порталът". Първоначалната идея на екипа е била тя да се превърне в естествен декор за сериала на БНТ. Плановете обаче се променят и будката служи за модел при изграждане на нова. Мястото за афиши пред Народното събрание също е сред несъществуващите днес неща.

"Една бакалия например трябваше да се сглоби. Там имаше десетки автомобили, сменено осветление, премахване на колчета, нови надписи на улиците. Някак си светлинната атмосфера е различна", добави Матей Константинов.

Изграждането на декор в БНР е една от най-сложните задачи пред екипа.

"Пресъздадохме есенния фестивал, където трябваше да сме максимално близко до естетиката на декорите, които се правят по онова време за подобни фестивали и концерти. Тези специфични панели, които поставихме в декора, бяха много характерни точно за това време", каза още Христо Христов.

Възможно ли е да поправиш миналото? Пътуването във времето вероятно ще даде отговор на въпроса. А дали образът от другата страна ще ни хареса, всеки ще реши сам за себе си. Поне такова е желанието на създателите на "Порталът".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Невероятен гол на Алисон накара феновете на Ливърпул да мечтаят
Невероятен гол на Алисон накара феновете на Ливърпул да мечтаят
Какви тайни крие средновековната крепост Вишеград?
Какви тайни крие средновековната крепост Вишеград?