НОВИНИ

Реставрираха Преславското златно съкровище в Германия

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 17.05.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Една от най-бляскавите находки на българското средновековие Преславското златно съкровище беше реставрирано в Германия. Това е първата цялостна реставрация на съкровището и бе направена по проект на римско-германския музей в Майнц, Националния археологически институт на БАН и музея във Велики Преслав. То се състои от 170 златни накита, украсени със скъпоценни камъни.

Консервационните дейности на златното съкровище хвърлят нова светлина върху техниките на изработка и скъпоценните камъни, които украсяват накитите. Скъпоценните камъни, за които се смяташе, че са аметисти, всъщност са рубини, гранати и планински кристали. Стъкло е използвано само за клетъчния емайл в различни цветове.

"Това е невероятна, бляскава интерпретация на царския живот, когато Преслав е столица на българската държава през 9 - 10 в. и показва изтънчения вкус, дар за българска принцеса, съпруга на българския цар Петър I, който наследява престола на своя баща Симеон", обясни директорът на Археологическия музей Александър Горчев.

За връх на средновековното ювелирно изкуство се приема двустранната огърлица, която тежи 227 грам. Тя се състои от седем плочки, върху които има изображения с трапецовидна форма, свързани от фино изплетено злато. Към всяка плочка има халка с верижка, завършваща с капковиден медальон.

"Вероятно част от Преславското златно съкровище е изработено във византийските ателиета, друга част вероятно е изработена тук", коментира директорът на музея.

Върху другото средновековно бижу - златната диадема са изобразени грифони. За изследователите Преславското златно съкровище крие още тайни. Според една от теориите в него има елементи и от втора златна огърлица.

"Това е сборно съкровище от предимно дамски накити. Тази втора хипотеза допуска идеята и се защитава с определени аналогии от по-ранен период. Има втора огърлица, която е принадлежала на български владетел", обясни Александър Горчев.

Преславското златно съкровище e открито случайно. То било в дървено сандъче със сребърни обкови, скрито в каменна пещ в ранносредновековно жилище близо до столицата Преслав.

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Дългите часове работа убиват хиляди хора всяка година
СЗО: Дългите часове работа убиват хиляди хора всяка година
Аквапаркът в Благоевград няма да работи и тази година
Аквапаркът в Благоевград няма да работи и тази година