НОВИНИ

Талибаните призоваха за международна подкрепа след унищожителния трус в Афганистан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:30, 23.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Над 1000 са жертвите на унищожителния трус в Афганистан. Ранените след земетресението със сила 6,1 по Рихтер са над 1500. Смята се, че голяма част от загиналите са деца. Талибаните призоваха за международна подкрепа за справяне с бедствието.

Спасителните екипи работят в надпревара с времето. Търсят оцелели под отломките на стотиците срутени къщи. Работата им е допълнително затруднена от проливни дъждове. Ден след унищожителното земетресение - най-мощното от 20 години, равносметката е ужасяваща - над 1000 загинали. Цели семейства са останали завинаги под руините на домовете си.

Оцелелите разказват:

Загубих семейството си - загинаха четири от дъщерите ми, двама от синовете ми и жена ми. Брат ми и други две от децата ми са тежко ранени.

Днес погребах четирима души от моето семейство. Не знам какво да правя, безпомощна съм. Нямам и никакви пари.

Трусът е бил толкова силен, че е усетен на разстояние от 500 км от епицентъра - чак в Пакистан и Индия. Според оцелелите се е чул зловещ тътен секунди преди това.

"Бях си в леглото, когато всичко се разтресе. Изскочих през прозореца, а земята продължаваше да се люлее. Секунди по-късно моята и други къщи наоколо се срутиха".

Бедствието засегна най-сериозно района на отдалечения град Хомс - там почти няма останала неразрушена къща. Мнозина нямат къде да се приютят и ще живеят в палатки. Прекъснати са мобилните връзки, няма и достъп до питейна вода.

Това е най-голямата криза в Афганистан от идването на власт на талибаните през миналото лято и най-голямо изпитание за управлението им. От ООН вече се отзоваха и към района на бедствието отпътуваха камиони с хуманитарна помощ. Здравната система, обаче, която и преди земетресението беше пред колапс, трудно смогва на огромния брой ранени.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Георгиева не успя да се класира за финалите на 200 метра гръб от Световното по плувни спортове
Габриела Георгиева не успя да се класира за финалите на 200 метра гръб от Световното по плувни спортове
Правителството падна: Какво следва по Конституция?
Правителството падна: Какво следва по Конституция?