НОВИНИ

Ще се увеличи ли напрежението между ЕС и Русия заради Калининград?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:23, 23.06.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Преди дни Литва обяви, че ограничава транзита на определени стоки до руския анклав. Става дума само за стоки, които попадат под санкциите на ЕС, наложени на Русия заради нахлуването в Украйна. Вилнюс обясни, че просто спазва поетите от Евросъюза ангажименти.

Москва нарече действията "безпрецедентни" и обеща да отговори.

От 18 юни Литва ограничи превоза на някои стоки с влакове от и до Калининград. Става дума за стомана, чугун и производните им, различни видове техника, трюфели, цигари, парфюми, въглища, цимент, дървесина и др. Според Вилнюс, стоките попадат в последния пакет санкции, които Брюксел наложи на Москва заради Украйна.

Става дума за между 40 и 50 процента от прекия внос от Русия, нарушават се търговските права на областта, заяви областният управител на Калининград Антон Алиханов. В руското външно министерство беше извикан посланикът на ЕС Маркус Едерер.

"Имах възможността да изразя позицията на Европейския съюз, че няма такова нещо като забрана на транзита, като блокада. Апeлирах Русия да запази спокойствие, а не да повишава напрежението", каза той.

Русия обяви, че обмисля ответни мерки.

"Ще бъде ли отговорът само в сферата на дипломацията. Отговорът - не. Той ще е не на дипломатическо, а на практическо ниво. Какъв и кога - зависи от това дали Европейският съюз и Литва ще пристъпят към поисканата от нас и необходима промяна", каза Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия.

Вилнюс обяви, че е подготвен за евентуална реакция от Москва.

"Да, очакваме реакция на Русия, но се надявам, че след като се обясни съдържанието на наложените санкции, руската страна вероятно ще разбере и ще се успокои. Но ние сме готови и подготвени за евентуални неприятелски действия - като изключване от електрическата система, част от която са Русия, Беларус и балтийските държави. Но наистина не вярвам, че Русия ще ни предизвика военно, защото ние сме член на НАТО", каза Гитанас Науседа, президент на Литва.

Калининград се намира между Полша, Литва и Балтийско море и е част от Руската федерация, без да има обща граница с нея.

Бившата столица на Източна Прусия Кьонигсберг, е превзета от Червената армия през 1945 г. и отстъпена на Съветския съюз след Втората световна война. В балтийското пристанище живеят около 1 млн. руснаци.

"Не мисля, че ще има някакъв сериозен дефицит. Областта е голяма, имаме си селскостопанска продукция и всичко", каза Олга, жител на Калининград.

"Ние сме обкръжени - така че ще се затрудни доставката на стоки, строителни материали и т.н. Това ще окаже влияние. Ще има поскъпване", каза Владимир, жител на Калининград.

В Литва смятат, че няма място за притеснение.

"Нищо лошо няма да се случи, защото Литва е в НАТО и Европейския съюз, и не мисля, че ще ни атакуват агресивно", каза Виталус Сидискис, жител на Кибарти, Литва.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството падна: Какво следва по Конституция?
Правителството падна: Какво следва по Конституция?
ЦСКА смени базата в Австрия
ЦСКА смени базата в Австрия