НОВИНИ

Карадайъ в Брюксел: Поздравиха ни за усилията за интегриране на Западните Балкани, Украйна и Молдова в ЕС

Николай Минков
от Николай Минков
18:50, 23.06.2022
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Възможността за съставяне на кабинет с мандата на някоя от партиите в настоящия парламент коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Брюксел. Той взе участие в традиционната среща на европейските либерали преди заседанието на лидерите на 27-те.

Карадайъ призова за диалог и връщане на нормалността в българския политически живот, както и че партията на европейските либерали високо е оценила усилията на ДПС за разширяването на ЕС, не само към Западните Балкани, но и към Украйна, Молдова и Грузия.

"Днес на съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като движение за права и свободи и действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС. По конкретно - Западните Балкани - РСМ и Албания, но и не само. Тук става въпрос и за Украйна, Молдова и Грузия", заяви той.

По думите му няма никакво развитие по темата през последните шест месеца у нас.

"Особено последната една седмица е много показателна какво се случи в България. На 16 юни имаше предложение на френското председателство за преговорна рамка, която дойде в България. Цяла една седмица властта не успя да намери подходи и начин да го внесе в НС. Официално предложение за решение внесе ДПС веднага след гласуване на вота на недоверие на най-лошото правителство от демократичните промени насам. И какво се оказа - те тръгнаха да саботират процеса отново. Днес за 10 ч. имаше насрочено заседание на външна комисия, която трябваше да разгледа внесеното предложение от ДПС, да напише доклад и становище, и да викат извънредно заседание на НС. Това е бърза писта. Ние дадохме тази възможност България да измине по бързата писта, да вземе своето решение и да вдигнем ветото за РСМ"

ДПС са внесли проекторешение в НС относно френското предложение за РСМ

Карадайъ заяви, че оценките на Кирил Петков и ПП за политическите им опоненти са "арогантни".

"Споменаването на задкулисия, мафии и какви ли не неща за политически опоненти не им прави чест. В какви задкулисия връзват г-н Пеевски, когато е на първия ред в НС? Значи, когато е на първия ред, защо е на първия ред, когато не е там, е задкулисие. Тези хора трябва веднъж за себе си да намерят правилна терминология", каза той.

Заместник-председателят на АЛДЕ Илхан Кючюк заяви, че се наблюдава "чувствително ободряване" в позицията на Кирил Петков относно присъединяването на "Продължаваме промяната" към европейските либерали.

Доколкото ми е ясно, евроизборите в България и навсякъде в ЕС предстоят след 2 години. Нека тогава да реши в която политическа фракция възнамерява да изпрати своите представители, ако има такива, разбира се. Иначе политиката на АЛДЕ е ясна - тя е на отворените врати. Едно да се говори в България, да се обиждат политически партии, съвсем различно е тук, пред европейските партньори. Всъщност днес се получи една много еднозначна оценка за РСМ. Тя беше силно подкрепена не просто от няколко говорители, но от лидерството интелектуално и политическо на либералите. Ще бъде пропусната възможност за България, ако не седнем в НС и не го разгледаме като държава със своите депутати, разбира се. Ще бъде пропусната обаче възможност и за региона и за ЕС. България трябва да бъде на надеждата, на мечтите, страна, която определя или поне участва в определянето на дневния ред на ЕС.

ПП с "топла покана" за членство в семейството на европейските либерали от "Обнови Европа"

Мустафа Карадайъ определи вчерашния вот на недоверие като "политически урок".

"Естествено, няма как да продължи такава коалиция. Вие сте тези, които загубихте мнозинството си в НС. Ако това е в една нормална демокрация, се подава оставка. Вие, като не си подавате оставката, получавате урок със сваляне на председателя на НС да разберете, че е ваш ред да си подадете оставката. И пак като не си подавате оставката, ви се иска вот на недоверие", обърна се той към ПП.

По думите му липсата на кворум в Народното събрание също е политическа символика.

"Не сте в онази политическа кондиция арогантно да налагате собствени прищевки, без да отчитате дневния ред на хората. Хората живеят в кризи, в инфлация, а някой се опитва да налага свой дневен ред, когато е загубил мнозинството си. По този начин няма как да върви парламентът. Ако има диалог, всичко е възможно, ако няма - най-логичният край са избори", коментира Карадайъ.

Липса на кворум и днес провали заседанието на парламента

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха трима души в Русе за притежание на наркотици
Задържаха трима души в Русе за притежание на наркотици
Черно море надви Хебър Пазарджик в контрола край Банско
Черно море надви Хебър Пазарджик в контрола край Банско