НОВИНИ

Липса на кворум и днес провали заседанието на парламента

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:55, 23.06.2022 (обновена)
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Темата Северна Македония стана повод за втори ден без кворум в парламента и провалено заседание. В Народното събрание отново се демонстрира политическо надмощие на опозицията. От ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха. За разлика от вчера този път с конкретна причина.

Вижте и още във включването на Десислава Маркова.

Всички реакции и коментари на политическите сили четете ТУК.

Спор на председателски съвет и неразбирателство по дневния ред е причината да се провали кворумът на днешното пленарно заседание. От ГЕРБ и ДПС са настояли спешно да се свика външна комисия, за да се вземе решение по оттегляне на ветото на България за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС, за да може да се даде още днес решение и от парламента в ръцете на министър-председателя, който е в Брюксел, за да разговаря за започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС.

Петков от Брюксел за френското предложение: Стана ясно, че това трябва да станат исканията на Европа

Словесни нападки и политически сблъсъци между парламентарните групи на председателски съвет - партия "Възраждане" обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов заради това, че се обадил на посланика на Франция у нас.

"Никой няма право - бил той председател на ПГ или какъвто и да било още, дори и министър без мандат да води разговори на подобни теми с представители на чужда държава. Председателят на една политическа партия, представена в НС, участваща в управлението, си е позволил на практика дейност, която лично аз смятам, че е държавна измяна", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Христо Иванов реагира с коментар , че френското председателство изтича до дни и ще изгубим възможността за френското предложение.

"Естествено, че съм го направил - това е просто грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я попитам как да оставя Македония по-дълго в орбитата на Белград и Кремъл. Естествено, че ще се грижа за доброто предложение на френското председателство, за да можем да формираме тук политически консенсус въпреки тежката криза. Да престанем да се замеряме с тази тема като деца с възглавници, а да почнем да се занимаваме с нея като български политици", отговори му Христо Иванов.

От "Продължаваме промяната" настояват предложението на Европа първо трябва да се разясни на обществото.

"Ние цяла седмица, както и коалиционните ни партньори от ДБ говорим колко добро е това предложение за България. Така че аз се надявам да стане един широк дебат в обществото. Това решение трябва да се вземе първо на ниво общество, после в НС и тогава премиерът", коментира Искрен Митев от ПГ на ПП.

Бойко Борисов: Днес е исторически ден за Европа

От опозицията са неотстъпчиви, че въпросът за Северна Македония трябва да се разгледа още утре в парламента.

"Поради безотговорността и, с извинение, глупостта на Кирил Петков България е на път да пропусне шанс, който вероятно няма да се повтори. ЕС да приеме такава позиция за започване на преговори на РСМ, която да отговори на българските национални интереси, която да защити правата на българите в Македония", призова Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов заяви, че партията му не се е регистрирала в парламента днес, защото "ПП и Кирил Петков отказали да включат в дневния ред точката за Северна Македония, както и да има извънредно заседание на комисията по външна политика".

"Настояваме още днес процесът да продължи, да има заседание на комисията, което да бъде включено в дневния ред, а именно - гласуване на предложението за решение, което ние сме внесли", заяви Анастасов.

От БСП обаче остават на старата си позиция.

"Позицията на БСП е, че докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали в Договора от 2017 и декларацията от 2017 г. БСП няма да подкрепи каквото и да било предложение. Но това не значи, че обсъждането в българския парламент трябва да спре", коментира Георги Свиленски.

Темата кой да е председател на парламента също породи напрежение на председателския съвет. Всички са единодушни, че нямат консенсусна фигура засега.

Тошко Йорданов: Срещу нас винаги има много нападки, ние сме противници на всички

"Този цирк, за да повикат вътре "мафия" или да кажат, че ние не сме предложили председател или не можем да го изберем, кому е нужен? След като се твърди, че в държавата има по-важни неща. Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим. Ако са толкова загрижени, да казват точките, които са важни за държавата, свързани с бюджета. И ние сме вътре да гласуваме. А за председател - когато се установим между нас какво искаме да правим, ще го направим", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Ако решението за Северна Македония влезе утре в зала от ГЕРБ гарантират кворум . Ще го направят и другите политически сили и по темите актуализация на бюджета и план за възстановяване и развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният отбор на свободните агенти загуби в Своге
Футболният отбор на свободните агенти загуби в Своге
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново