НОВИНИ

Без резултат на срещата Западни Балкани - ЕС, след като България не промени позицията си за РСМ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:00, 23.06.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Без резултат завърши срещата Западни Балкани - Европейски съюз, след като България не промени позицията си за начало на преговори с РСМ. Премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е спазил думата си и ще остави решението за Северна Македония на парламента.

Повечето европейски лидери все пак изразиха надежда България да премахне ветото, което спира не само РСМ, но и Албания. Според премиерът на Нидерландия Марк Рюте - на Балканите нищо не става лесно.

Очакванията към българския премиер и българската позиция бяха големи, както от страна на балканските държави, така и от всички останали в ЕС. Развръзката обаче засега се отлага. Но Кирил Петков ги е информирал, че решението ще е на българския парламент.

"Имахме много тежки разговори. Това, което се видя е наистина страшно очакване, че България ще вдигне ветото, но аз ясно казах, че това е решение на българския парламент. Докато нямам решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството няма да променим българската позиция. Второ нещо, което се случи, е че част от изискванията, които са свързани и с френското предложение, са много трудни за приемане от РСМ. Но това, което стана ясно е, че това не са вече само исканията на София, а това трябва да станат исканията на Европа. Тоест, успяхме и в това отношение на обясним причините защо тези неща, които ние искаме, трябва да се случат", каза Петков.

Петков от Брюксел за френското предложение: Стана ясно, че това трябва да станат исканията на Европа

Френското предложение не е изцяло приемливо и за Северна Македония, става ясно в Брюксел. След срещата премиерът Димитър Ковачевски очерта червените линии на Скопие, а пред БНТ албанският му колега Еди Рама използва остри думи по адрес на България.

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

Ковачевски поиска чиста формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Поиска преговорите между Северна Македония и Европейския съюз трябва да започнат преди започването на процедурата за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на Конституцията.

Поиска твърди гаранции и от България, и от ЕС, че България няма да прави нови искания, с условия за това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който още не е съгласуван с България.

Еди Рама към България: Хаос и позор! Срамно е страна членка на НАТО да държи като заложник други две държави членки

Преди началото на срещата Кирил Петков коментира поведението на опозицията в Народното събрание и го определи като “политическа подлост”. Не спести и критиките си към президента Румен Радев.

"Разбирате ли, те даже не се появяват на комисия. Те дават публична подкрепа и после не идват на комисия. Тази двойнственост е типична за господин Борисов. Ние сме го гледали 12 години - просто в първия момент, в който зависеше нещо от него, го видяхме пак. Така че ако иска да изглежда като един нормален бивш държавник - хайде така да го нарека, поне да отиде днес на комисия, да се насрочи един общо отворен дебат. Хората да разберат, че няма нищо скрито-покрито. Да видят, че българският интерес наистина е защитен и тогава да се гласува. Това за мен са правилните стъпки. Другото нещо - президентът не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме "ама то едните трябва, ама то другите". Защитавал донякъде позицията, ама не защитавал позицията. Ако си президент на място - викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме всички заедно - обсъждаме и излизаме. Но не - пак "било на правителството, било на премиера". Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци, аз ще си спазя моето обещание пред българския народ и се надявам да имаме една отворена дискусия, защото е исторически момент, който не трябва да изпускаме", каза Петков.

Кирил Петков от Брюксел: Ще спазя думата си за Северна Македония, омръзна ми от страхливци!

Повечето европейски лидери изразиха надежда България бързо да вдигне ветото си, за да могат преговорите със Северна Македония и Албания да започнат възможно най-бързо.

Срещата на върха продължава и в този момент. Европейските лидери обсъждат другата важна тема. Очаква се те да подкрепят решението Украйна и Молдова да придобият статут за кандидати за членство в ЕС.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 привлече бразилския централен защитник Тиаго Барбоса
ЦСКА 1948 привлече бразилския централен защитник Тиаго Барбоса
Историкът доц. Ташев: Във френското предложение не става въпрос изцяло за нова позиция, а за приемственост
Историкът доц. Ташев: Във френското предложение не става въпрос изцяло за нова позиция, а за приемственост