НОВИНИ

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:36, 23.06.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Балкани
ковачевски френското предложение неприемливо
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В сегашния си формат предложението не е приемливо за мен, за правителството и за президента на Република Северна Македония. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски след срещата ЕС - Западни Балкани в Брюксел и уточни, които са червените линии, които Скопие не може да прескочи.

Чиста формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност, поиска Ковчевски.

Заяви, че историческите въпроси не може да бъдат критерии в преговорната рамка. Преговорите между Северна Македония и Европейския съюз трябва да започнат преди започването на процедурата за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на Конституцията.

Поиска твърди гаранции и от България, и от ЕС, че България няма да прави нови искания, с условия за това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който още не е съгласуван с България. И разбира се, всяко решение трябва да е консултирано с институциите на Република Северна Македония, каза още Ковачевски.

От своя страна сръбският президент Александър Вучич написа в Туитър: "Отличен разговор с канцлера Карл Нехамер. След срещата ЕС - Западни Балкани обсъдихме двустранните отношения, геополитическата ситуация и европейския път на Сърбия, който Австрия напълно подкрепя".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Миланов: Левски ще бъде по-силен от миналия сезон, ПАОК са фаворити, но ние мечтаем (Видео)
Георги Миланов: Левски ще бъде по-силен от миналия сезон, ПАОК са фаворити, но ние мечтаем (Видео)
Условна присъда за посегателство над лекар във Варна
Условна присъда за посегателство над лекар във Варна