НОВИНИ

Кирил Петков от Брюксел: Ще спазя думата си за Северна Македония, омръзна ми от страхливци!

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 23.06.2022
5708
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Часове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков увери, че ще спази думата си и ще остави решението за Северна Македония на парламента.

"Това решение трябва да се вземе от българския парламент. Аз си държа на думата, независимо кой какво иска от мен. Няма хипотетична възможност за друго. Аз съм премиер на България и когато кажа нещо, си спазвам думата. Това, на което се надявам обаче, е, че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание", заяви Петков.

Какви резултати се очакват от днешните срещи на върха в Брюксел вижте във включването на Десислава Апостолова.

Премиерът в оставка изтъкна, че лично той харесва френското предложение и смята, че приемането му би било историческа възможност за България, но това трябва да стане по правилния начин.

Еди Рама към България: Хаос и позор! Срамно е страна-членка на НАТО да държи като заложник други две държави-членки

Кирил Петков отправи критики към президента Румен Радев, че не заема категорична позиция по въпроса и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност.

"Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но маските паднаха, омръзна ми от страхливци! Аз ще си спазя обещанието към българския народ и се надявам да имаме отворена дискусия, защото е исторически момент, който не трябва да изпускаме. Това предложение е много хубаво, въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", изтъкна Петков.

Той отправи критики и към поведението на опозицията.

"Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш комисия. Аз не мога да повярвам, че втори ден не могат да направят кворум. А знаете ли защо не правят кворум - защото ги е страх и не могат да изберат дори председател на Народното събрание. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират. Ако имат наистина позиция - днес комисията заседава. Или сте едни страхливци всичките вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да вземете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници - идете на комисия, вземете решение, за да се говори това пред целия български народ. Аз днес ще кажа на всички европейски партньори, че докато Народното събрание не вземе решение, българската позиция остава каквато е", каза министър-председателят в оставка.

Преди заседанието на Европейския съвет Петков участва в срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Преди срещата премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отказа коментар.

Среща на върха на лидерите на страните от ЕС се провежда днес и утре в Брюксел

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синът на Валери Божинов се включи в контрола при мъжете
Синът на Валери Божинов се включи в контрола при мъжете
Корнелия Нинова: Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората
Корнелия Нинова: Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората