НОВИНИ

Тънка червена линия: Какво ще предприемат Хизбула, Иран и Израел?

След смъртта на Хасан Насрала - възможни сценарии

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:00, 29.09.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Какво следва оттук нататък и какви са възможните следващи действия на Израел, Ливан и Иран. Както и какво ще предприеме Вашингтон, за да бъде избегната широкомащабна война в Близкия изток. Отговорите следват.

Какъв ще бъде отговорът на Хизбула и Иран и какви последващи стъпки ще предприеме Израел - тези са основните въпроси след официалното потвърждение на смъртта на Хасан Насрала. Движението, което ръководеше, ще опита да се прегрупира, но първото предизвикателство пред нея е да избере заместник на Насрала.

снимка: БТА

"Той беше емблематичен лидер за привържениците на Хизбула в Ливан, но и извън тези граници, в целия регион, през по-голямата част от 32-те години начело на движението. Той беше не просто ливански лидер, но върхът на копието на иранския проект в региона, най-мощната недържавна фигура в иранската ос", смята Фирас Максад, анализатор, Близкоизточен институт.

Отворен остава и въпросът какво ще се случи с арсенала, с който разполага Хизбула. Част от него е унищожен при израелските удари. От друга страна, повечето от от изстреляните към Израел ракети са прихващани, включително при нападението срещу централата на Мосад в Тел Авив в сряда.

снимка: БТА

"Въпросът за способността на Хизбула за отговор е ключов, защото притежава повече от 150 хиляди ракети, включително балистични с дълъг обсег и такива с прецизно насочване. Но дали ще съумее да командва и контролира продължителна битка с Израел не е ясно, като се има предвид унищожаване на висши военни ешелони и удара по комуникационна инфраструктура през последните 10 дни", на мнение е Фирас Максад, анализатор, Близкоизточен институт.

Какъв би могъл да бъде отговорът на Иран.

снимка: БТА

"Иранците са много предпазлив играч, но очаквам да има отговор от тяхна страна. Въпросът е с какъв обхват", заяви Фирас Максад, анализатор, Близкоизточен институт.

Израел видимо не се съобрази с призивите за прекратяване на военната си кампания, но трудно ще постигне военните си цели, без да изпрати войски.

"Израел се изкушава да проведе сухопътна операция. Рисковите ходове на израелците засега работят в тяхна полза. Но Израел има дълга история с неуспешни наземни операции именно в Ливан и допускам, че нова такава ще бъде доста ограничена с цел да бъде използвана като разменна монета при бъдещи договорки".

Администрацията на президента Байдън няма как да не приветства смъртта на лидера на група, смятана от САЩ за терористична. Но от друга страна Вашингтон не желае широкомащабна война в Близкия изток и вероятно ще изпрати послания до Техеран с надеждата за относително сдържан отговор, прогнозират анализатори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БКХУ Левски победи шампиона Черно море за първа победа в първенството на България по баскетбол на колички
БКХУ Левски победи шампиона Черно море за първа победа в първенството на България по баскетбол на колички
Микел Артета: Обичам Пеп Гуардиола, уважавам го и му се възхищавам
Микел Артета: Обичам Пеп Гуардиола, уважавам го и му се възхищавам