НОВИНИ

Да интервюираш лидера на Хизбула - разказва българската журналистка Миа Сантова

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:25, 28.09.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

История като от филм - за млада журналистка, осмелила се да премине през множество изпитания, за да застане очи в очи с лидера на Хизбула и за първото голямо интервю, което той е дал на чужденец. История, в която главните герои са лидерът на Хизбула Хасан Насрала и Миа Сантова.

"Бях много млада в този момент, абсолютно безразсъдна, което е присъщо за младостта. Заедно с моя колега журналист Георги Милков чрез канали стигнахме до контакт с хора, които биха могли да ни свържат с Насрала и къде на шега, къде наистина, видяхме, че това може да се случи", казва Миа Сантова - кореспондент на Нова телевизия в Австрия.

История от 1997 година. За да се случи интервюто, Миа Сантова предприела две пътувания до Бейрут.

"Аз предприех пътуването сама, на собствени разноски, което също е част от филмовия сюжет на цялото интервю. Ходих в Бейрут два пъти. Първия път бях придружена от моя приятелка, която говори арабски, която трябваше да ми превежда. Прекарахме почти два дни, заключени в една хотелска стая, защото ни беше абсолютно забранено да излизаме. Единственият контакт беше по стационарния телефон, нямаше мобилни телефони. Срещнахме се с представители на организацията, които ни проучиха много дълбоко. Накараха ни да подпишем декларации, с които заявявахме, че не принадлежим към никоя вражеска разузнавателна служба и ни отпратиха".

Върнали се в България. Два дни по-късно Миа Сантова получила обаждане със съгласие за интервю. Условието било да бъде сама. Последвало дълго пътуване и отново чакане в заключената хотелска стая в Бейрут. След това случилото се е като сюжет от филм.

"Преведоха ме по таен маршрут с цел да ме заблудят в южната част на Бейрут, шиитски квартал, който беше целият от руини, бомбардировки след гражданската война, в едно подземие и там ме чакаше той. Той категорично отказа да говори на английски, въпреки че после ми казаха, че говори брилянтен английски. Много спокойно, много обрано поведение, много така респектиращ мога да кажа, тогава той самият беше много млад лидер. И проведохме един много дълъг разговор. Поводът за интервюто беше фактът, че малко преди това бяха убили сина на Насрала, на 18 години, който беше боец на Хизбула. Беше убит при израелски атаки и тялото му беше задържано от израелските войници. И течаха преговори към момента на интервюто за връщането на тялото му в замяна на заложници, които Хизбула държеше".

Драконовски били мерките за сигурност по време на интервюто. Въпросите били предварително уточнени и не е имало никаква възможност за импровизация. Преводачът също е бил избран предварително - младеж, учил стоматология в България.

"Честно да ви кажа, не знам това момче как оживя. То беше толкова уплашено, за разлика от мен, която абсолютно не си давах сметка къде се намирам. Беше вир вода целият от притеснение", казва Миа Сантова - кореспондент на Нова телевизия в Австрия.

Колко голям удар върху Хизбула е ликвидирането на лидера Насрала - според Миа Сантова организацията е обезглавена и буквално и преносно.

"Сега толкова динамично се развиват събитията, че не мога да кажа към момента дали има подходящ лидер. вероятно неговият заместник ще оглави организацията, но при всички случаи ударът, който нанесоха днес е много, много сериозен", коментира Сантова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Левски си върна на Фенербахче във втората контрола помежду им
Волейболният Левски си върна на Фенербахче във втората контрола помежду им
Димитър Митов и Абърдийн с нова победа във Висшата лига на Шотландия
Димитър Митов и Абърдийн с нова победа във Висшата лига на Шотландия