НОВИНИ

Търговският регистър отказа да впише покана за извънредния конгрес на БФС

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
17:38, 10.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
БФС лого сграда Бояна
Слушай новината

Търговският регистър отказа да впише покана за извънредния конгрес на Българския футболен съюз (БФС).

Въпреки че изпълнителният-директор на футболната централа Борислав Попов заяви в интервю за БНТ че няма да има проблем с вписването на поканата, такъв все пак се появи.

От търговския регистър отказват със следните мотиви:

Подадено е заявление по електронен път по образец Г1 с вх. рег. № 20240104134239 от 04.01.2024 г. за обявяване на покана за свикване на общо събрание (Конгрес) по партидата на сдружението.

При извършената проверка по чл.21 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) се установи следното:

Конгресът се свиква по реда на чл.37, ал.1, т.1 от устава на сдружението по инициатива на Изпълнителния комитет (ИК).

На 05.01.2024 г. и на 08.01.2024 г., на основание чл.22, ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ на заявителя са дадени указания за отстраняване на констатирани нередовности, които не са отстранени с представените документи към заявления по образец Ж1 с вх.рег.№20240108131638 и с вх.рег. №20240109200138.

За удостоверяване на валидно взето решение от управителния орган - Изпълнителен комитет (ИК) за свикване на Конгрес на 15.03.2024г. са представени три документа:

1.Протокол от заседание на ИК от 06.12.2023г., състоящ се от четири страници, който не е подписан от посочените за присъствали членове и ръководещия заседанието в това му качество, съгласно изискванията на чл.50, ал.6 от обявения устав.

2. "Присъствен лист с подписи на приетите решения", който се състои от две страници. Този списък не съдържа подписи на всички членове на ИК, посочени в протокола за присъстващи, липсва посочен дневен ред, съответно взети решения, както и подпис на протоколчик и ръководещ заседанието в това им качество, поради което представеният документ не изпълнява изискванията на чл.50, ал.6 от обявения устав.

3. "Присъствен лист" от заседание от 06.12.2023 г., съдържащ подписи на всички присъствали на заседанието членове, респ. пълномощници, който не удостоверява дневния ред, взетите решения, както и не съдържа подписи на протоколчик и ръководещ заседанието в това им качество. Предвид това, представеният документ не изпълнява изискванията на чл.50, ал.6 от обявения устав.

Приложените документи не удостоверяват изпълнение на изискванията на устава относно протокола от заседание на колективния управителен орган на сдружението. Съгласно чл.50, ал.6 от обявения устав, протоколът от заседанието на Изпълнителния комитет се изготвя от протоколчик, подписва се от ръководещия заседанието, от всички присъстващи членове на ИК и от протоколчика.

Предвид гореизложеното и на основание чл.24, във връзка с чл.21, т.5 от ЗТРРЮЛНЦ следва да бъде постановен отказ по заявлението.

Отказът може да се обжалва в 7 (седем) дневен срок от връчването му пред Софийски градски съд чрез Агенция по вписванията.

БФС може да обжалва отказа в 7-дневен срок от връчването му пред Софийски градски съд чрез Агенция по вписванията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж на легло чака вече трети месец да му изплатят пенсията от ТЕЛК
Мъж на легло чака вече трети месец да му изплатят пенсията от ТЕЛК
Кризисна обиколка в Близкия изток: Блинкен разговаря с Махмуд Абас
Кризисна обиколка в Близкия изток: Блинкен разговаря с Махмуд Абас