НОВИНИ

Терапията с плазма за лечение на COVID-19 става достъпна за всички болници в страната

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 14.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Кръводарителите у нас са намалели заради епидемията от коронавирус. В Световния ден на кръводарителя, хора преборили заразата дариха плазма за лечение на болни във ВМА.

Терапията става достъпна за всички болници в страната. Плазма вече се произвежда и в Националния кръвен център.

Николай Николов - директор на Национален център по трансфузионна хематология: До момента са минали двама човека. Очакваме още няколко човека, с които предварително водим разговори.

Търсят се донори сред излекуваните в домашни условия и изписаните от болниците. Не всички обаче са подходящи да дарят плазма.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Не повече от 20-30% отговарят на критериите за донори. Първо те самите трябва да могат да дарят кръв и второ трябва да имат такова ниво на антителата, което да позволява изработването на такава плазма.

Даряването на плазма отнема около 45 минути. Процедурата е щадяща.

Д-р Камен Стефановски Национален център по трансфузионна хематология: Не спада хемоглобина след процедурата, което прави възстановяването много бързо.

Плазмата от един дарител стига за вливане на три дози на болен. Терапията обаче не може да се прилага при всички заразени, показва опитът на медиците от ВМА.

Доц. Георги Попов - началник Катедра "Инфекциозни болести", ВМА: Около 70% от болните са подходящи за лечение с реконвалесцентна плазма. Тежките клинични форми имаме добър успех, но при критичните може да се окаже, че успехът не ни е такъв.

Константин и Борис са сред излекуваните от коронавирус, които дариха плазма във ВМА.

Константин Тошков - дарител: Искам да подтикна всички хора, които са изкарали този вирус и имат антитела. Няма нищо страшно. Така ще спасиш човешки живот, а от това по-важно няма.

Дарената плазма се замразява при минус 51 градуса. Срокът й на годност е 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пили сме по-малко вино и ракия по време на изолацията, но износът се е увеличил
Пили сме по-малко вино и ракия по време на изолацията, но износът се е увеличил
Рекордно количество дъжд блокира движението във Варна
Рекордно количество дъжд блокира движението във Варна