НОВИНИ

Изпити в COVID условия: 60 000 седмокласници се явяват на външно оценяване утре

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 14.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Заплахата от коронавирус не спря провеждането на Националното външно оценяване по български език и литература за седмокласници, дори в горещи зони като Доспат.

Утре, в 9 часа, 60 000 ученици трябва да се явят в класните стаи.

В Доспат - едно от последните огнища на коронавирус, изпит след 7 клас ще има. Достъпът до сградата на училището е ограничен. Тя е дезинфекцирана, уверява директорът.

Емил Хавальов - директор на СУ "Димитър Благоев" - Доспат: Има медицинско лице, което замерва температурата на всички служители. В две зали са определени да бъдат. Евентуално сме подготвили и трета зала , ако се появи някое дете със симптоми.

Изпит номер три в условията на коронавирус. Училищата в София вече натрупаха опит. Мерките остават: по 10 деца в стая с маски.

Асен Александров - директор на 51 СУ ,"Елисавета Багряна"- София: На входа ще има така наречената санитарна рамка - тя е от една българска фирма. Учениците, минавайки през нея, ще дезинфекцират и обувките си, и ръцете и изцяло.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Трябва да си носят както и предишни години черен химикал, маските са различното, но ако някой не си носи маска, училищата са заредени.

Виолета ще отговаря за раздаването на изпитните варианти. За нея и квесторите - също са взети мерки.

Виолета Йотова - отговорник за техническата част на изпита: Квесторите от момента, в който влезнат в училище, отиват в стаите, няма да има предварителен инструктаж, който инструктаж ще бъде направен предварително, нали онлайн самите директори ще извършат.

Николай има сериозни планове - да кандидатства в Немската гимназия. Но първо ще мине изпитанието: изпит. Мерките не го притесняват.

Николай Пенчев - ученик в 7 клас в 51 СУ ",Елисавета Багряна" - София: Важното е да останем здрави по време на изпита. Дистанционното обучение беше плюс, защото имах време за повече подготовка. Правех повече тестове. Учих повече.

По-малко материал за по-добри резултати - дали тази зависимост ще се изпълни, ще стане ясно до 29 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 10 септември: Затварят част от Околовръстния път на София за ремонт (ОБЗОР)
До 10 септември: Затварят част от Околовръстния път на София за ремонт (ОБЗОР)
Карантина за децата от групата на заразената медицинска сестра. Градината няма да затваря
Карантина за децата от групата на заразената медицинска сестра. Градината няма да затваря