НОВИНИ

Токът от фотоволтаици: Ще се стигне ли до пренасищане на пазара?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:56, 25.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Инсталираните у нас мощности от възобновяеми енергийни източници са около 3 гигавата, но плановете са те да скочат три пъти до средата на века.

Нова директива на Европейския съюз казва, че новите сгради трябва да са с нулеви емисии до края на това десетилетие. Ще се стигне ли до пренасищане с ВЕИ централи и ще има ли дисбаланси в енергийната система?

Прогнозата е мощностите от фотоволтаици в следващите 25 години да се увеличат до 12 гигавата. Затова според експертите все още не може да се говори за пренасищане от възобновяеми източници, но предизвикателства не липсват.

"Инсталираната мощност е над 14 хиляди мегават часа, от които 7000 са възобновяеми енергийни източници, от които над 3000 са фотоволтаиците. Имаме 46% намаление на ползването на електро енергия от ТЕЦ-овете общо, докато при ФЕЦ имаме нарастване с 65% за 2023 г. спрямо 2022 г. Проблемът при фотоволтаиците е тяхната периодичност - периодът, в който произвеждат енергията", каза доц. Борислав Арнаудов, катедра „Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС.

Произведената енергия е достъпна през деня, когато България изнася ток. През нощта обаче се налага внос, защото балансиращите системата централи, каквито са ПАВЕЦ "Чаира" или "Белмекен", не работят.

"ПАВЕЦ "Чаира" две години не работи. Белмекен е в рехабилитация и към момента нямаме голяма батерия - това е смисъла на системата на съхранение", каза доц. Кирил Джустров, декан на Минно-електромеханичния факултет, МГУ.

Европейската директива за енергийните характеристики на сградите предвижда климатично неутрален сграден фонд до 2050 г. Фотоволтаичните мощности за локално потребление на енергия са подходящи за тази цел, но не и преноса на създадения ток.

"На покрива на 8-етажен блок, ако бъде направена фотоволтаична централа, тя би решавала проблемите, защото локално ще има потребители, които ще използват електро енергията, но ако направим в село в отдалечен район една такава ФЕЦ, вече ще има проблеми в преноса - ще има загуби. Самите електропроводи не са предвидени за безразборно увеличаване на ФЕЦ", допълни Джустров.

Възможно решение за енергийната система е в изграждането на малки модулни реактори. Те са с максимална мощност от 300 мегавата. За сравнение пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е 1000 мегавата.

"Ако искаме да се справим с основните предизвикателства пред нашата енергийна система, именно декарбонизацията, енергийната сигурност и незвисимостта ни от други източници и вноса на енергия", посочи доц. Борислав Арнаудов, катедра „Икономика на транспорта и енергетиката”, УНСС.

Тези реактори могат да са фабрично сглобени и да се транспортират до мястото за инсталиране. Подходящи са както за индустрията, така и за отдалечени райони с ограничен капацитет до мрежата.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки жертви на пожар в увеселителен парк в Индия
Десетки жертви на пожар в увеселителен парк в Индия
Филмът „Анора“ спечели „Златна палма“ на 77-ия кинофестивал в Кан
Филмът „Анора“ спечели „Златна палма“ на 77-ия кинофестивал в Кан