НОВИНИ

Томас Бах: Мисията на олимпийското движение е да върнем спортистите от Русия и Беларус

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:25, 07.05.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
томас бах кралица елизабет загубихме голям поддръжник спорта
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах за пореден сподели, че централата продължава да работи за допускането на руски и белоруски спортисти под неутрален флаг до участие в международни състезания.

Бившият фехтовач бе категоричен, че към момента основната мисия на МОК е да обедини света по време на Летните олимпийски игри в Париж догодина.

"Сега полагаме всички усилия, за да изпълним мисията на олимпийското движение за връщане на руските и белоруски спортисти на международни състезания. Ние сме в тясно сътрудничество с международните федерации, под чиято егида се провеждат турнирите, и се надяваме, че мисията на Олимпийското движение може да бъде изпълнено при предварително обявените условия: спортисти от Русия и Беларус да участват с неутрален статут. Така че наистина можем да обединим света на Олимпийските игри в Париж", каза Бах, цитиран от агенция "Синхуа".

Ръководителят на МОК заяви още, че единствено спортните организации трябва да могат да решават кои спортисти да допуснат до своите надпревари, а не това да се прави от различните правителства.

"Знаете за изявленията на различни правителства, които искат да решат кой може и не може да участва в олимпийските игри и международни спортни състезания. Трябва да настояваме тези решения да се вземат от отговорните за това спортни организации. Правителствата имат право да изразят своята позиция, но те също трябва да разберат, че всеки бойкот ще накаже собствените им спортисти и ще ги лиши от възможността да се гордеят с успеха си в олимпийските състезания", коментира Томас Бах.

Припомняме ви, че наскоро от МОК призоваха страните да не бойкотират Олимпиадата в Париж през 2024-а година, тъй като в исторически план "предишните бойкоти не са довели до нищо добро".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролетен празник Хъдрелез в село Севар (Снимки)
Пролетен празник Хъдрелез в село Севар (Снимки)
Кристиян Василев и Десислава Ангелова се разминаха на косъм с медалите от Световната купа по гребане
Кристиян Василев и Десислава Ангелова се разминаха на косъм с медалите от Световната купа по гребане