НОВИНИ

Томислав Дончев и Даниел Митов са новите заместници на Борисов в ГЕРБ

томислав дончев даниел митов новите заместници борисов герб
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:04, 11.05.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Томислав Дончев и Даниел Митов са новите заместник-председатели на ГЕРБ, решиха делегатите на провелото се днес Национално събрание на партията.

Дончев и Митов сменят на постовете настоящите градоначалници на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, а аргументът на лидера на партията и премиер в оставка Бойко Борисов да извърши рокадата е, че така те ще могат да се концентрират върху кметските си задължения.

Новите му заместници пък ще имат повече време да се отдадат на партийните дела, комуникацията със структурите на партията, срещи с членове и симпатизанти и подготовката за предсрочните парламентарни избори.

Борисов сравни освобождаването им с това на бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, и подчерта: "Изобщо не е такава хипотезата с кмета на София и с кмета на Бургас. Напротив, те станаха в пъти по-добро място за живеене".

Борисов обоснова новите предложения за негови заместници с препотвърждаване на позиционирането на ГЕРБ като център-дясна и евроатлантическа партия, което определи като важен сигнал към партньорите си.

"С това си предложение искам да дам ясен знак накъде върви ГЕРБ, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим", каза още лидерът на партията пред делегатите.

Двамата също отправиха послания.

"Пред България и Европа стоят тежки геополитически предизвикателства. Трябва да имаме ясни принципи. ГЕРБ заявява тези принципи. С моята номинация има ясна посока", каза Даниел Митов, който използва трибуната, за да отправи критики срещу президента Румен Радев, че е скрил приетата декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9. В нея се говори, че се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието.

В документа също така се изразява загриженост за експлозиите във военни складове в България, обясни Митов.

От своя страна Томислав Дончев очерта необходимостта "ГЕРБ да остане политическата сила, мислеща за общото", упреквайки други политически сили, че "отглеждат радикални малцинства".

"Политиката е изкуството да живеем заедно", каза още Дончев, призовавайки разговорът между партиите да бъде върнат на нивото на "политическата прагматика".

С освобождаването си Фандъкова и Николов губят правото си да бъдат заместник-председатели по право и на Изпълнителната комисия, но остават нейни членове.

Делегатите на партията одобриха и още промени. Като членове на Изпълнителната комисия бяха освободени Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев, а от Контролната - Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Даниела Савеклиева, Ирена Соколова и Андрей Новаков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН призова за прекратяване на насилието в Израел и палестинските територии
ООН призова за прекратяване на насилието в Израел и палестинските територии
Букурещкият формат осъди „руските актове на саботаж” в България и Чехия
Букурещкият формат осъди „руските актове на саботаж” в България и Чехия