НОВИНИ

Томислав Дончев: Не е честно аз да оглавя правителството

томислав дончев честно оглавя правителството
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:08, 05.08.2020
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в интервю за БГНЕС, че не е честно той да оглави правителството. И допълва, че Министерският съвет трябва да бъде оглавен от лидера на партията, а той не е такъв.

Дончев заявява още, че партийният лидер убеждава хората да ги подкрепят и е редно да заеме поста министър-председател. Според Дончев - обществото сега е разделено, но не е нужно да се мери по-голямата половина, а да се търси единство.

Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно.

По думите на вицепремиера, от тази ситуация няма лесен изход.

От една страна чуваме „Оставка“, включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир, най-малкото. Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението. Една оставка на министър-председателя, оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път.

За съжаление, ще влезем в зловеща комбинация от кризи, смята Дончев.

Не забравяйте здравната криза. Няма никакви белези пандемията да е приключила. Дори специалистите твърдят, че по време на есента и зимата, тя ще бъде по-страшна, отколкото е в момента. На второ място като резултат от пандемията и накъсването на глобалните вериги и доставки, безспорно ще има икономическа криза, може да спорим колко ще е дълбока. Първите числа са плашещи. Те буквално са сравними с числата от времето на Голямата депресия. Знаете, тогава загубеният БВП е близо 20% и се сещате какви икономически катаклизми води това. На трето място - очевидно е, че имаме и политическа криза. Това е възможно най-лошата комбинация от три кризи, една върху друга, изключвам здравната, икономическата и политическата, взаимно ще усилват силата си. Дали има риск, има. Истинната е, че в българското общество дали поради нашествието на лъжливите новини, дали от страстта към атрактивни обяснения на сложни събития, имаме хора, които вярват в какво ли не. Ако някой е убеден, че следствие измислената пандемия има опасност да го чипират и да го контролират чрез 5G, той е в състояние да подкрепи какъв ли не радикален политически проект, който включително е в противоречие с демократичните практики. Има риск. Въпрос на мъдрост не само от страна на хората, въпрос на мъдрост е от страна на политиците. Понякога политикът е този, който е и държавник, може да отстъпи от партийния интерес, само и само да пази държавата и политическата система. В такава ситуация трябва и такива жертви да се правят.

"Ако успеем в следващите месеци да задържим, дори занижим темпа на разпространение на заразата, здравната ни система ще се справи. По отношение на числата има един-единствен универсален индикатор. Броят на болните е съществено число, но не най-същественото. Най-същественото е броят на тежките случаи отнесен към интензивните легла в болниците. Става страшно, когато броят на тежките случаи е по-голям от броя на леглата, които могат да помагат на хората в тежко състояние. Това е универсалният индикатор", казва вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Продължава подписката срещу протеста и блокадите на кръстовища в София
Продължава подписката срещу протеста и блокадите на кръстовища в София
Продължават и протестите в страната
Продължават и протестите в страната