НОВИНИ

Тонове мъртва риба по бреговете на реката в Златарица

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 20.10.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Регионални

Жители на Златарица сигнализират, че водата в реката, която преминава през града им, е замърсена, а в следствие на това са открити тонове мъртва риба. Според тях причината затова е нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от мандрата в град Елена. Жителите се събраха тази сутрин да изразят недоволството си.

В Златарица няма пречиствателна станция, обясниха пред БНТ част от протестиращите. Те признаха, че проблемът е от години. По време на протеста тази сутрин гражданите заявиха, че настояват за чиста вода. Те са на мнение, че чистата вода ще привлече повече туристи в Златарица.

По бреговете на р. Златаришка само за един месец два пъти изплува мъртва риба, оплакаха се протестиращи. Има и силна миризма, идваща от реката. Като причина за това хората посочват промишленото замърсяване от мандрата в Елена. Според тях от там се изпускат нерегламентирано суровини.

Управителят на предприятието Стефан Василев заяви пред БНТ, че не мисли, че проблемът е при тях. В момента се правят промени, така че да се увеличи капацитетът на пречиствателната станция на мандрата, обясни той.

Екип от експерти еколози е установил, че няма химическо замърсяване на реката.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Джеф Бриджис обяви, че е болен от рак
Актьорът Джеф Бриджис обяви, че е болен от рак
Ирландия се връща към пълна карантина за шест седмици
Ирландия се връща към пълна карантина за шест седмици