НОВИНИ

Тонове водорасли покриха плажовете по Южното Черноморие

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:09, 20.08.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Тонове водорасли покриха плажовете по Южното Черноморие. В социалните мрежи туристи сигнализираха за големи количества в морето, като на някои от плажовете се е образувала плътна настилка по крайбрежието. Според експерти силните морски течения през последните дни са ги придвижили до някои от бреговете на юг. Гледката обаче притесни някои туристи, които смятат, че наличието им крие рискове.

На плаж “Несебър-юг” морето от дни изхвърля големи количества зелени водорасли. В плитчините на залива дори са се образували малки полуострови.

Иванка Христова: “Аз не помня такова нашествие на водорасли. Много неприятно. То няма и летовници, хората не влизат. Ходим ей там. Там е по-чисто.”

Таня Васева: “Влизам спокойно, нищо не мисля. Това е нормално. Хората се заливат даже с водорасли за хубава кожа.”

Концесионерът чисти плажа сутрин и вечер.

Кирил Спасов, концесионер: “Единствено можем да почистим водораслите, които морето ги е изхвърлило вече на сушата, когато те изсъхнат. Защото те като са напоени с вода няма как да ги изчистим. Най-малкото тежат и са в огромни количества. В активен летен сезон ние няма как да вкараме на плажа техника т.е. цялото почистване се извършва на ръка. Можете да видите зад нас ивицата вече е почистена, защото количествата бяха доста по-големи.”

Мократа биомаса изтласкват обратно във водата. На плаж Несебър-юг Водораслите са образували плътна мрежа в морето, която започва от брега и свършва 20 метра навътре във водата. Именно там предпочитат да се къпят плажуващите. В появата на тоновете водорасли няма нищо необичайно и опасно, обясняват експерти.

“Живеят закрепени обикновено към скали и където успеят да се закрепят, но тъй като през последната седмица и десетина дни имахме едно постоянно вълнение от около 3 бала, то успя да изтръгне много от тези водорасли. Тъй като не се закрепват здраво и започват да плават във водата, вълнението ги изтласква към брега. Тези водорасли въобще не са опасни за здравето на човека”, обясни проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология “Проф. Фритьоф Нансен”-БАН.

“По-скоро опасността е за обитателите на Черно море, защото това прекомерно увеличаване на водораслото, може да доведе до намаляване на количеството кислород във водата и също така да намали осветеността, и да повлияе на някои от характерните обитатели”, каза Радостина Ценова, Българска фондация “Биоразнообразие”.

Не може да се прогнозира докога ще продължи явлението, което носи неприятно усещане заради неприятната миризма и появата на насекоми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах си тръгва от Ливърпул без трансферна сума
Салах си тръгва от Ливърпул без трансферна сума
Агресия във Варна: Мъж и кучето му тормозят хората в Гръцката махала
Агресия във Варна: Мъж и кучето му тормозят хората в Гръцката махала