НОВИНИ

Популярни личности стават жертви на кибертормоз и заплахи в социалните мрежи

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:44, 20.08.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Популярни личности стават жертви на кибертормоз и заплахи в социалните мрежи. След влогърката Ясмин Кирилова и певиците Дара Екимова и Алма разказаха за заплахите, които получават от месеци. Оказва се обаче,че решение на този проблем няма, макар авторът на заканите да е известен на органите на реда.

Ясмин Кирилова, инфлуенсър: "Всеки ден прави некролози на детето ми, на мъжа ми. Заплашва в детайли точно как ще убие мен, как ще убие детето ми, знае къде живея. Има телефонния ми номер, намира телефонните номера на близки и познати. Тя просто стои и тероризира денонощно всички хора, които си е набелязала за жертви."

Вeче 3 години върху Ясмин Кирилова - едно от популярните лица, които създават уеб съдържание, се упражнява тормоз. А заплахите идват от 28-годишна жена от Пловдив. От ГДБОП са установили извършителката, тя е освидетелствана като психичноболна. Но единственото, което могат да направят е да изземат устройствата ѝ. Принудителното лечение по Закона за здравето е до три месеца, след което тя отново е на свобода.

Ясмин Кирилова, инфлуенсър: "Законът го позволява това нещо, закона казва, че щом тя има ТЕЛК, не може да носи отговорност за действията си и може да прави каквото си иска. Пускали сме жалби навсякъде, няма резултат от нито една от тези жалби. Единственото нещо, което направиха институциите беше след три годишна борба. И след година и половина показване по медии, пускане абсолютно ежедневно на жалби. Тя влезе за лечение за месец, веднага след излизането й нещата станаха още по-лоши, защото ескалираха много."

След като музикалният продуцент Саня Армутлиева показа част от заплашителните съобщения, които е получила певицата Дара Екимова. Заплахи са били отправени и към дъщеря ѝ - певицата Алма - отново от същата жена.

Ясмин Кирилова, инфлуенсър: "Тази жена всъщност тормози много, много други хора, не само мен, не само Дара, тормози много други хора, които нямат общо със социалните мрежи, нито са популярни по някакъв начин."

Юлиан Дацев, адвокат: "Нашата психиатрична помощ не е реформирана след Социализма, днес ние можем да я видим точно във вида, почти същия, каквато е била и преди 89-а година. Сега обаче има разлика, защото би трябвало след приемането на действащата Конституция през 91-а, човекът да е в основата на обществото и живота. Ние обаче прилагаме Наказателен кодекс от 68-а година и той си е социалистически, няма какъв друг да бъде вътре са понятията на Марксизма."

Така в правен и обществен вакуум, изглежда невъзможно да бъде решен проблемът с кибертормоза от психично нестабилни хора.

Юлиан Дацев, адвокат: "Докато виждаме хора, които трябва да затворим някъде, да ги махнем и да ги няма тука, не мисля, че ще се получи това за което говорим, защото винаги ще ги затваряме за някакъв кратък период, след което ще ги върнем обратно в обществото - те пак ще се влошат, защото няма кой да полага грижи за тях. Това е проблемът."

Ясмин Кирилова, инфлуенсър: "Няма как да оставим хората с ментални проблеми безнаказано да правят каквото си поискат със здравите хора, трябва да ги лекуваме - тези хора наистина имат нужда от помощ и ние трябва да им помогнем."

Сега на ход е държавата - просто да създаде необходимата организация за тази помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия във Варна: Мъж и кучето му тормозят хората в Гръцката махала
Агресия във Варна: Мъж и кучето му тормозят хората в Гръцката махала
Заподозряна за взривяването на "Северен поток" с алиби от България
Заподозряна за взривяването на "Северен поток" с алиби от България