НОВИНИ

Тръмп подписа указ, за да гарантира приоритетно ваксини за американците

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:19, 09.12.2020
Чете се за: 01:33 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Богатите държави се презапасяват с ваксини, а бедните може да останат без достъп до препаратите срещу COVID-19. Това предупреждение идва от група неправителствени организации, сред които "Амнести интърнешънал" и "Оксфам". Твърди се, че няколко богати страни са купили бройки ваксини, които биха им стигнали да имунизират населението си три пъти, а други биха могли да предоставят препаратите само на един от всеки 10 граждани. На този фон Доналд Тръмп подписа указ, който да гарантира, че американските ваксини ще бъдат доставени първо на гражданите на Съединените щати, преди да започне техният износ.

През първите 100 дни управление на Байдън: Всички американци с маски

Само ден остава до очакваната зелена светлина за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" в Съединените щати. След като вчера американската администрация по храните и лекарствата излезе с доклад за ефективността и страничните ефекти на разработката, се очаква да последва и разрешение за нейната употреба.

А в Белия дом президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който задължава американските фармацевтични гиганти да осигурят приоритетно доставки на ваксините си за вътрешния пазар. До момента Вашингтон е подписал договори за по 100 млн. ваксини с "Пфайзер" и "Модерна". Администрацията на Тръмп си е поставила за цел да осигури достъп до ваксините на всички 330 млн. граждани до април.

Доналд Тръмп: Работим със света. Имаме страхотни компании и те работят и на международно равнище. След минути ще подпиша указ, който да гарантира, че американските граждани първо ще получат ваксините и едва тогава ще ги разпратим и до други държави.

На журналистически въпрос защо не е поканил хора от екипа на Джо Байдън на тази среща за пандемията, Доналд Тръмп изрази увереност, че името на следващия президент ще бъде Тръмп.

Джо Байдън представи екипа, с който ще работи в областта на здравеопазването и разясни визията си за овладяване на пандемията в първите 100 дни от управлението си.

Джо Байдън: Маски. Ваксинации. Да отворим училищата. Това са трите ключови цели за първите ми 100 дни. Носете маски в продължение на 100 дни. В първите 100, след като встъпим в длъжност. 100 дни, които могат да допринесат за огромна промяна. Това не е политическо изказване, a проява на патриотизъм. Това няма да сложи край на усилията ни, но е необходимо и е едно лесно начало.

Той призова Конгресът да одобри дълго отлаганият план за икономическо възстановяване и подчерта, че сред основните цели на екипа му, ще бъде колкото може повече училища да отворят врати в следващите месеци. Байдън планира в следващите месеци да бъдат ваксинирани най-малко 100 млн. американски граждани.

До момента администрацията на действащият президент Тръмп е инвестирала 12 млн. долара в подкрепа на разработване на ваксини срещу COVID-19. Съединените щати са най-засегната от пандемията държава в света. Заразените са над 15 млн., жертвите - 286 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън ще разговарят в Брюксел
Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън ще разговарят в Брюксел
Броят на заразените с коронавирус в Европа надхвърли 20 млн. души
Броят на заразените с коронавирус в Европа надхвърли 20 млн. души