НОВИНИ

Тръмп: Споразумението Израел - Бахрейн - ОАЕ е зората на нов Близък изток

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:36, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

На церемония в Белия дом Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха с Израел исторически споразумения за нормализиране на отношенията. Това са третата и четвъртата арабски държави, нарушили дългогодишно табу в рамките на стратегическото пренареждане на Близкия изток срещу Иран.

Подписите си сложиха израелският премиер и външните министри на двете арабски страни. Тримата парафираха и съвместна декларация с Доналд Тръмп, който обяви: "Тук сме, за да променим хода на историята".

Споразумението е голяма дипломатическса победа за домакина-посредник и укрепва позициите му сред произраелския евангелистки електорат преди изборите през ноември. По време на церемонията две ракети бяха изстреляни от ивицата Газа срещу южен Израел. Съобщава се за двама ранени.

Президентът Доналд Тръмп приветства "новата зора" за Близкия изток.

„След десетилетия на разделение и конфликти отбелязваме зората на нов Близък изток“, каза Тръмп пред стотици присъстващи, събрали се на церемонията по подписването в Белия дом. "Ние сме тук днес следобед, за да променим хода на историята", каза Тръмп.

Премиерът Бенямин Нетаняху, поканен да подпише споразуменията заедно с външните министри на Бахрейн и ОАЕ, се присъедини към Тръмп, наричайки го исторически поврат.

"Този ден е повратна точка в историята, той предвещава нова зора на мира", каза Нетаняху на церемонията.

Израелският министър-председател заяви още, че новият, спонсориран от САЩ шанс за мир, има потенциала да сложи край на арабско-израелския конфликт завинаги.

В обръщение външният министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан благодари лично на Нетаняху за „избора за мир и за спирането на анексията на палестински територии“.

Това е първият път, когато арабски държави установяват отношения с Израел след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": 76% смятат, че е важно да се направят промени в Изборния кодекс
"Референдум": 76% смятат, че е важно да се направят промени в Изборния кодекс
Вирусът струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара
Вирусът струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара