НОВИНИ

Травмите на ранените при катастрофата не са тежки, съобщи директорът на "Пирогов"

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:44, 23.11.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

7 души са настанени за лечение в "Пирогов", 6 от тях са с изгаряния и един със счупване. Той е настанен в травматологията.

Директорът на "Пирогов" проф. Иван Поромански заяви, че състоянието им е вън от опасност и всички са получили необходимата им медицинска помощ. Травмите им не са тежки и всичките консултации са направени. Предстои обработка на раните и някои оперативни интервенции от травматолозите, ако се налага.

"Всичко, което трябва да бъде направено за гражданите на РСМ, е направено, както се прави за всеки български гражданин. Има едно момиче - контактно, адекватно. След като се стабилизират, ще бъдат освободени, работим заедно", каза проф. Поромански.

Трагедия на АМ "Струма": Пътнически автобус се запали, загинали са 46 души

В болницата по-рано бяха премиерът Зоран Заев и министрите на здравеопазването и външните работи на Република Северна Македония.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев благодари за бързата реакция на българските власти при трагедията на АМ "Струма".

"Когато избухват пламъците тези седем души са били на задните седалки на автобуса. Успели са да счупят прозореца и да се спасят", каза Зоран Заев - министър-председател на Република Северна Македония.

Когато ранените се стабилизират, ще бъдат транспортирани към Република Северна Македония.

"Има само един пациент със счупване. Договорихме се да бъдем в постоянен контакт през тези дни, за да може след като се стабилизират пострадалите да ги прехвърлим в Скопие", посочи Венко Филипче - министър на здравеопазването на РСМ.

"Наистина имаше бърза реакция на здравните власти тук. Това, което видяхме, е, че всички са получили адекватна медицинска помощ", допълни Буяр Османи - министър на външните работи на РСМ.

Пред "Пирогов" дойдоха и близки на пострадалите.

"Аз съм роднина на седем от пътувалите в автобуса. Чакаме от болницата да ни кажат. Тези, които видяхме - четиримата, са в добро състояние, а другите не знаем, още не сме ги видели", каза Гюнер.

Не всички пътници в автобуса са граждани на Република Северна Македония.

"От повече националности са, имаме гражданин от Прешево Сърбия, който е бил с групата от Куманово на екскурзията в Истанбул. Видяхме, че има и човек с белгийско гражданство", обясни премиерът Зоран Заев.

Фирмата превозвач е от Скопие.

"Информиран съм, че се занимава с туризъм. Има повече автобуси и често изпълнява дестинация Скопие - София - Истанбул", допълни Заев.

Какви са причините за инцидента премиерът на Република Северна Македония отказа да коментира.

"Ще оставя на българските експерти и професионалисти да направят анализи за причините за инцидента", каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и благодари на българските власти за реакцията и след инцидента.

ПРОСЛЕДЕТЕ НА ЖИВО ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ЕФИРА НА БНТ1 И НА НАШАТА СТРАНИЦА ВЪВ ФЕЙСБУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владо Перев: В РСМ за момента има "информационен мрак" за катастрофата на АМ "Струма"
Владо Перев: В РСМ за момента има "информационен мрак" за катастрофата на АМ "Струма"
Зоран Заев: Благодаря за бързата реакция на българските власти
Зоран Заев: Благодаря за бързата реакция на българските власти