НОВИНИ

Треньорският щаб на националния отбор по бокс вярва в потенциала на Хавиер Ибанес

Жоел Арате
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:29, 04.07.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Хавиер Ибанес има потенциала да спечели отличие от олимпийския турнир в Париж, вярва помощник-треньорът на националния отбор по бокс Александър Александров.

Боксьорът спечели златния медал на Европейските игри в Краков.

"Европейското първенство бе с много силни боксьори и сме доволни от резултата, който постигнахме, но винаги може и повече. Хавиер направи най-силния турнир, в който аз някога съм го виждал. Той изигра пет страхотни срещи, в които показа, че е с класа над всички негови противници. Мисля, че догодина той е един сигурен медалист от Олимпиадата. Йордан Морехон също направи много силен турнир и показа най-силния си бокс, откакто се състезава за България. Той постигна две победи, като първата особено бе много трудна. Той премина през рунд, в който получи нокдаун, но успя да се събере и да обърне мача. Другите момчета също показаха качества - Рами Киуан и Радослав Росенов бяха на крачка от квотата, но и двамата имаха сериозни контузии, които им попречиха както в подготовката, така и на самото първенство. С тази игра обаче, която показаха и на световното първенство, и на Европейските игри, сме оптимистично настроени, че ще спечелят право да играят в Париж. Още малко им трябва нашите боксьори и се надявам догодина да имаме още две-три квоти при мъжете", каза Александров.

Старши треньорът Жоел Арате добави, че за догодина са възможни промени в състава на националния отбор, тъй като конкуренцията е много голяма, а категориите, които са олимпийски, са само седем. Той обаче изрази задоволство от това, което е видял от националите в Краков. Арате уточни, че предстоят няколко месеца на възстановяване и интензивна подготовка за световните олимпийски квалификации догодина. За тях все още няма потвърждение от Международния олимпийски комитет, но очакванията са те да бъдат в Италия през март месец, веднага след турнира за купа "Странджа", и в Казахстан през май.

В плановете на селекционера влиза и лагер в Куба през декември, който традиционно събира боксьори от най-силните школи - тази на домакините, на Казахстан, на Узбекистан, на Франция, Азербайджан и други, но това ще се уточнява тепърва.

Един от тези, които най-много ще се нуждаят от почивка, е Рами Киуан, който стигна до четвъртфиналите на Европейските игри. Той разказа, че има скъсване на бицепса на дясната ръка, с което е играл още на световното първенство в Ташкент през май месец.

"Турнирът беше много силен, защото се събрахме в една категория боксьори от три различни. Мога да посоча травмата ми или съдийските решения като причина за загубата ми, но смятам, че няма кого друг да виня, освен себе си. Просто трябва да работя по-здраво. Убеден съм обаче, че ако съм здрав, няма боксьор, който да не мога да победя", обясни Киуан.

Заради скъсания бицепс националът в категория до 71 килограма ще замине за Германия в близките дни, където ще претърпи операция.

По-рано днес на същата пресконференция Станимира Петрова и Светлана Каменова разкриха, че са много доволни от представянето си на Европейските игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпиакос отправи благодарствено писмо към Александър Везенков
Олимпиакос отправи благодарствено писмо към Александър Везенков
ГЕРБ-СДС са поискали отлагане на лидерската среща с ПП-ДБ
ГЕРБ-СДС са поискали отлагане на лидерската среща с ПП-ДБ