НОВИНИ

Трети ден напрежение и нови опити за щурм на сараите в "Бояна" (ОБЗОР)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:31, 31.08.2024
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Трети ден напрежение около имотите на Ахмед Доган в "Бояна" и Росенец. Привърженици на почетния председател на ДПС отново опитаха да влязат в т. нар. сараи, но не бяха допуснати от полицията.

Спокойно е вече пред т.нар. Боянски сараи, за разлика от няколко часа по-рано. И към момента, макар и много по-малко, на място има униформени и коли на жандармерията на улицата, на която са разположени сараите и допускат само живеещите тук. Тук остават и палатките на симпатизанти на почетния председател, които се заканиха да останат трета нощ пред резиденцията, за да я пазят.

И днес поддръжниците на ДПС-Доган направиха няколко опита да влязат, но не се стигна до вчерашните сериозни сблъсъци с полицията. Предприеха обаче Поход за демокрация до близкия хотел Берлин, считан за резиденция и офис на Пеевски назад в годините.

А с писмо Данаил Папазов, чиито дружества са собственици на резиденциите, обитавани от Доган, поиска от приближените на почетния лидер да направят списък какви партийни документи и лични вещи има в резиденцията и ако действително има такива, ще ги предаде на властите. Той посочи, че Доган няма правно основание да обитава имотите. В четвъртък Папазов го призова да освободи имотите и тогава започна сагата пред сараите. Поддръжниците на Доган твърдят, че това е самоуправство. Позиция от Делян Пеевски днес нямаше.

Плътен кордон от полиция посрещна тази сутрин поддържниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред резиденцията, която той обитава повече от 20 години. За разлика от четвъртък и петък днес те се събираха по долната улица "Стар беловодски път", която води към т. нар. сараи. Част от тях прекараха втора нощ на пост около имота, преди живата верига от униформени да го загради.

"Ограничават свободното пространство на хората, ние не искаме да влезем в имота на г-н Доган, а искаме да се разположим там, отвън в свободното пространство, там където е публична собственост. Проблемът е, че ние не знаем какво се случва. Кои са хората, излизат снимки на двама души, които изглеждат мн притеснителни. Излизат информации, че вътре в сградата се случват някакви неща. Има голяма неяснота. Това ще бъде мирен протест с ясни послания - и виждате, че едно от посланията ще е ДПС без Пеевски", каза Илхан Кючюк, ДПС.

"Отново днес се събират хора от цялата страна, в подкрепа на нашия лидер, на д-р Ахмед Доган, на изключителния визионер, на човека, който е осигурил мирния преход, демократичен, от 90-те години, при все изключително тежкото наследство след Възродителния процес в България", каза Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС.

Около 10:30 часа се стигна до първия опит за щурм на сараите.

Илхан Кючюк, ДПС: Г-н Колев, може ли да минем. На какво основание ни спирате?

- Не, без коментар. Осигуряваме обществения ред

- Това е публична собственост. С какво нарушаваме обществения ред?

- За да не се случват безредици както вчера.

- Какви безредици? Не сме участвали в безредици.

- Повтарям, осигурява се общественият ред. Спокойствието на живеещите на тази улица.

- Щом обаче държавата е превзета, трябва да си потърсим правата на място, извън институциите в страната. Явно те не функционират. Те обслужват интереси. Те са частни. Затова тръгваме на поход за демокрация.

Със скандирания под дъжда активистите се отправиха до близкия до сараите знаков хотел "Берлин", известен преди години като резиденция на Делян Пеевски.

“Видно е за всички, че държавата не работи от официалните си институции, тя работи от тук, от хотел Берлин, и истинската власт, и фасадната, и реалната, се намира в хотел Берлин”, каза още Илхан Кючюк.

После се върнаха към сараите, с нов опит за щурм. Този път с хоро. Блокираха улицата, която води до Витоша и автобус на градския транспорт.

“Това е първата ни стъпка, оставаме в протестна готовност за следващи действия. Тук не става въпрос за вещи, става въпрос за историята”, каза Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС.

По обяд дойде и позиция от бившия транспортен министър и бивш вече съдружник на Доган Данаил Папазов. Той поиска хората на Доган да предоставят на властите пълен списък на личнте му вещи и партийната документация.

“Нека лицата, които твърдят подобно обстоятелство, да предоставят на компетентните органи пълен списък с тези документи и вещи и ако действително такива бъдат установени на територията на имота, ще окажа пълно съдействие същите да бъдат предоставени на тези органи, за да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност”.

Папазов призова властите да обезпечат сигурността както на имуществото на дружествата му, така и на семейството му. А след всички опити да се доближат до портите на сараите, сСимпатизантите на Доган опитаха да раздадат и рози на полицайките на предна линия от плътния кордон, но получиха отказ.

Мъж, живеещ на улицата на сараите - "Стар беловодски път" също се се опита да се прибере, а часове наред полицията спираше и велосипедисти, които искаха да минат по улицата на сараите - "Стар беловодски път".

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд стигна до точка в гостуването си на Вердер Бремен
Борусия Дортмунд стигна до точка в гостуването си на Вердер Бремен
За Илън Мъск спирането на Екс в Бразилия е погазване на свободата на словото
За Илън Мъск спирането на Екс в Бразилия е погазване на свободата на словото