НОВИНИ

След атаката в Германия: Все още не са ясни мотивите на нападателката

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:22, 31.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Шестима ранени при поредна атака с нож в Германия. Нападението е извършено от 32-годишна жена в град Зиген, близо до Кьолн. Тя извадила хладното оръжие в автобус. Атаката се случва точно седмица, след като сириец нападна с нож и уби трима души в Солинген.

Нападението е извършено в автобус, в който имало 40 души. Внезапно една от пътничките вади нож и атакува.

"Когато пристигнахме на мястото на инцидента, видяхме шестима ранени. Трима от тях бяха получили животозастрашаващи наранявания. Задържана е 32-годишна жена с германско гражданство", каза Николас Станковски, говорител на полицията в Зиген.

На този етап няма доказателства 32-годишната нападателка да е имала политически или религиозни мотиви. Появиха се твърдения, че тя страда от психическо заболяване. Местните власти призоваха хората да не разпространяват фалшиви новини, след като се появиха публикации, че жената е бежанка. Музикалният фестивал, към който е пътувала групата в автобуса, не е отменен.

Атака в Зиген се случва точно седмица след подобно нападение в Солинген. Там 26-годишен сириец нападна с нож посетители на градски фестивал. Загинаха трима, осем бяха ранени. Мъжът е трябвало да бъде депортиран в България, но се е укрил. Седем дни след атаката в Солинген се проведе бдение в памет на жертвите.

Във вторник, в град близо до Солинген, полицията застреля мъж, който се опитал да нападне с нож хора на улицата. Зачестилите нападения, дело на търсещи убежище, станаха повод властите в Германия да втвърдят политиката си спрямо мигрантите. След 3-годишно прекъсване, Берлин за първи път депортира бежанци, осъдени за престъпления, в Афганистан.

Инцидентите от последните дни вероятно ще окажат влияние и върху утрешните местни избори в провинциите Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Очакванията са за повече от убедително представяне крайнодясната и антимигрантска "Алтернатива за Германия", която е на път да получи най-голяма подкрепа от времето на нацистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Илън Мъск спирането на Екс в Бразилия е погазване на свободата на словото
За Илън Мъск спирането на Екс в Бразилия е погазване на свободата на словото
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
Километрична опашка от коли на границата с Гърция