НОВИНИ

Прогнози сочат убедителна победа за "Алтернатива за Германия" в три провинции на местния вот

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:00, 29.08.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В неделя в три германски провинции - Тюрингия, Саксония и Бранденбург, ще се проведат местни избори. Прогнозите са за повече от убедителна победа за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Като истинска звезда - така посрещат на предизборните събития Бьорн Хьоке, лидер на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия. Само преди няколко години той беше подложен на остри критики, дори бяха направени постъпки за изключването му от партията, защото нарече мемориал на Холокоста в Берлин "монумент на срама".

Сега обаче кариерата му е във възход. Съпартийците му дори го защитиха когато беше обвинен в реч на омразата и дори глобен, защото използва лозунг на паравоенното крило на нацистите на партиен митинг.

"Да живее нашето родно място Тюрингия, да живее нашата обичана родина Германия! Да живее истинската Европа! Благодаря ви", каза Бьорн Хьоке, лидер на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия.

Хьоке и "Алтернатива за Германия" вървят към убедителна победа на местните избори в неделя. А това ще бетонира позициите на крайнодясната формация и на национално ниво. През последните 10 години провинцията се управлява от Левицата. Въпреки всички усилия, те изостават значително.

"Казвам го ясно - противопоставям се на нормализирането на фашизма. Те превръщат фашизма в част от ежедневието. Когато лидер на "Алтернатива за Германия" крещи лозунги от времето на Хитлер, когато представители на партията не приемат правилата в Германия, всеки, който смята да се отнася с парламента по този начин, не бива да бъде допускан да припари до властта", каза Бодо Рамело, премиер на провинция Тюрингия.

Шумно и много емоционално - така протичат митингите на "Алтернатива за Германия" в Саксония. А в неделя германците и светът могат да станат свидетели на най-добрия резултат на формацията в източногерманската провинция, за която проблемите с крайнодесните не са новост.

"Призовахме за падане на санкциите срещу Русия, които вредят на нашата страна повече, отколкото на Русия. Християндемократическият съюз гласува срещу това. Поискахме по-ниски данъци. Консерваторите отхвърлиха и това", коментира Йорг Урбан, водещ кандидат на "Алтернатива за Германия" в Саксония.

Едва ли "Алтернатива за Германия" ще може да сформира местно правителство в Саксония, защото останалите политически формации отказват коалиция с нея. Но колкото и сърцато да говорят представителите на останалите партии, "Алтернатива за Германия" сякаш уцелва най-верния тон. Опозицията остава категорична:

"Няма да позволим на никой да решава вместо нас. Нито Берлин, нито Брюксел. Искам да изясня - никой няма да ни казва как да живеем, какво да говорим каква кола да караме или какво да ядем и няма значение дали е от ляво или от дясно. Ние сме саксонци. Ние правим нещата по наш начин, дами и господа", заяви Михаел Кречмер, премиер на провинция Саксония.

Според статистиката през последното десетилетие по-бедният германски изток значително е догонил по-богатия запад. Това обаче не е успяло да накара мнозинството в провинциите да преодолеят икономическия песимизъм, използван от антисистемните партии.

Другата гореща тема за провинциите, които ще гласуват в неделя, се оказа имиграцията. А скорошното нападение с нож в Солинген действа като катализатор за антиимигрантски настроения и подкрепата на "Алтернатива за Германия", както и на другата несистемна партия - левият съюз на Сара Вагенкнехт. Убедителните резултати и на двете формации, които са с проруска ориентация, означават, че Москва е на път да възстанови позициите си в бивша Източна Германия, регион, десетилетия доминиран от Русия по времето на Студената война.

Снимки: БТА



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на ГДБОП става главен секретар на МВР
Директорът на ГДБОП става главен секретар на МВР