НОВИНИ

Три мощни труса в един ден в Мексико - разрушения след 7,6 по Рихтер

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:00, 20.09.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Силно земетресение в Мексико, има загинали. Трусът с магнитуд 7,6 по Рихтер е предизвикал разрушения. Много райони са без електричество. Земетресението стана в деня, когато Мексико отбелязва годишнина от други два опустошителни труса. Учени заявиха, че няма обяснение как три мощни труса могат да се случат в един и същ ден.

19 септември - черната дата в историята на Мексико. Пет години след мощен трус, който отне живота на близо 400 души и 37 години след трус със сила 8,1 по Рихтер, при който загинаха 5000 души, страната изживя ужаса от ново земетресение.

Земетресението удари в деня на траур за жертвите от предишните две трагедии. Разлюля страната около 13 часа местно време, половин час след като завърши учение за действие при силни трусове.

"От научна гледна точка няма как да бъде потвърдено, че има връзка между земетресенията и датата 19 септември. Всички си задаваме въпроси, но нищо в науката не доказва, че на 19 септември може да се случи нещо определено", заяви Клаудия Шейнбаум, кмет на Мексико Сити.

Епицентърът е на западното крайбрежие, на около 400 километра от столицата. Трусът е бил на дълбочина от 15 километра.

"Когато има земетресение, обикновено има вторични трусове, за това трябва да сме нащрек. Обикновено вторичните трусове са с по-малък магнитуд, но сеизмологията не е точна наука", допълни Клаудия Шейнбаум.

Загиналият мъж е бил в магазин, когато върху него се срутил част от покрива. Властите съобщават за сериозни щети и в няколко болници.

Независимо от призивите на властите за спокойствие, паника, подклаждана от усещането за проклятие на 19 септември, продължава да цари в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха мача за Суперкупата за 3 октомври
Преместиха мача за Суперкупата за 3 октомври
Славия ще се изправи срещу Хебър в контрола
Славия ще се изправи срещу Хебър в контрола