НОВИНИ

Трима обвинени за данъчни измами чрез търговия с трюфели след акцията в Пловдив

българия напът остане без трюфели
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 23.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

След вчерашната зрелищна полицейска акция в Пловдив, в която участваха служители на ДАНС и Икономическа полиция – вече има трима обвинени. Това съобщиха от окръжна прокуратура Пловдив.

Обвиненията са за извършени данъчни измами чрез търговия с трюфели. Двама от обвиняемите са италианци и един е българин.

Според прокурорите има доказателства, че италианските граждани всеки месец превеждали в българска банка голяма сума пари. След това посещавали България, за да изтеглят парите и ги предоставяли на българския си съучастник. С получената сума той закупувал трюфели от районите на Разград и Шумен. Впоследствие българинът изнасял ценните гъби с бусове на територията на Италия.

Цялата дейност не е била осчетоводена и декларирана пред данъчните служби в България. По този начин е нанесена вреда на държавния бюджет с оглед недекларирането и незаплащането на дължимите данъци за извършената търговска дейност.

По досъдебното производство са извършени 10 претърсвания и изземвания на различни адреси в Пловдив, Разград и Шумен и един обиск. Престъпната схема е установена след проведени действия на служители от ТД ДАНС, Пловдив, и отдел "Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Поискано е било съдействия от "Евроджъст" и италианските правоохранителни органи.

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление а наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. Действията по разследването продължават от разследващи полицаи от отдел "Икономическа полиция“ към ОД на МВР Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Мария Бакеро: Славия е исторически клуб, искам да вложа методологията от Барселона тук
Хосе Мария Бакеро: Славия е исторически клуб, искам да вложа методологията от Барселона тук
Партиите отговориха на критиките на Радев за военната помощ за Украйна
Партиите отговориха на критиките на Радев за военната помощ за Украйна