НОВИНИ

Триумф за Кения в женския маратон на Олимпиадата

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:18, 07.08.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Спорт
триумф кения женския маратон олимпиадата
Слушай новината

Кенийката Перес Джепчирчир стана новата олимпийска шампионка в маратонското бягане, след като триумфира в надпреварата на 42.195 километра, която се проведе по улиците на японския град Сапоро.

Джепчирир измина разстоянието за 2:27:20 часа, печелейки първото си голямо състезание в маратонската дистанция, след като до момента тя имаше две световни титли, но в полумаратона.

По този начин златния медал отново стана притежание на състезателка от Кения, след като преди пет години в Рио победителка стана Джемима Сумгонг, която по-късно беше наказана за 8 години заради допинг.

Кенийския триумф бе допълнен и от сребърното отличие на световната рекордьорка Бригид Косгей, която остана на 16 секунди зад своята сънародничка.

Третата представителка на Кения Рут Чепнгетич, която е и световна шампионска в маратона, не успя да завърши, след като се отказа след 30-ия километър на надпреварата.

Бронзов медал пък изненадващо спечели състезателката от САЩ Моли Сийдъл, която финишира за 2:27:46 часа, оставяйки на 26 секунди от победителката.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три пожара са бушували в Бургаско
Три пожара са бушували в Бургаско
Георги Глушков срещу Владимир Боянов в битката за президент на БФБ
Георги Глушков срещу Владимир Боянов в битката за президент на БФБ