НОВИНИ

Туристическа обиколка: "Из дебрите на изкуството, свързано с Пловдив"

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 18.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Туристическа обиколка "Из дебрите на изкуството, свързано с Пловдив" - тази възможност се предоставя на пловдивчани и гостите на града.

Днес маршрутът беше литературен. Любопитните посетиха важни места, отразени в творчеството на големите ни поети и писатели от различни поколения.

Предстоят обиколки в света на изобразителното изкуство, както и в спомените за вековния град.

Къде е стоял и какво е виждал френският поет Алфонс дьо Ламартин, когато през 19 в. е описал Пловдив като възхитително място? Къде се срещат Продан Тишков-Чардафон и Захарий Стоянов?

От кой хълм излитат героите на Недялко Славов и кое е любимото място на пловдивската бохема? Това са част от темите на литературния маршрут, а гидове са докторът по сравнително литературознание и философия Младен Влашки и любимият актьор от пловдивския театър Петър Тосков.

"Хората ще могат да видят пространството и неговия образ в литературата. И така ще минем през различни векове от времето на Ламартин до днешно време, малко размесено нехронологически - така, както живеят пластовете в Пловдив", заяви преподавателят доц. Младен Влашки.

"Смисълът на тези маршрути е това, че дори пловдивчани не подозират, че Иван Вазов или Димитър Кирков, или Добромир Тонев, или Здравко Попов от различни поколения са писали точно за това място", допълни актьорът Петър Тосков.

Прочетените на място стихове и откъси от романи са събудили интереса към нови заглавия, обясняват участниците.

"Видях от друга страна града, описан в литературата на нашите съвременни автори, което за един инженер като мен наистина е нещо много ново, различно. Обичам да чета и ето ми стимул за четенето на следващата книга", каза още Боряна Пачеджиева.

Утре маршрутите са свързани с изобразителното изкуство и ще представят Националните есенни изложби на Пловдив.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър на Р Северна Македония призова българското малцинство да бъде записано в Конституцията
Външният министър на Р Северна Македония призова българското малцинство да бъде записано в Конституцията
Атлетик (Билбао) удържа 0:0 като гост на Атлетико (Мадрид)
Атлетик (Билбао) удържа 0:0 като гост на Атлетико (Мадрид)