Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Туристическият бранш очаква много слаб летен сезон

от БНТ
17:50, 31.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Месец преди откриването на летния туристически сезон край морето, хората в бранша са притеснени, че той ще е по-слаб от миналогодишния. Резервации в хотелите по Черноморието почти няма. Очертава се и криза с наемането на персонал.

За да дойдат туристите в България, заболеваемостта от COVID-19 трябва да намалее, категорични са експертите.

"В червена зона ли сме и има ли обратна карантина, аз съм много скептичен, тъй като нито един човек няма да дойде и после да стои в карантина в страната си", смята председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

Нагласата на туроператорите беше сезонът да започне с майските празници. Данните обаче са други.

"Имаме много анулации от румънски граждани, които за Великден се очакваха основно. Полетите от Израел не кацнаха", сподели Евелина Пулева, туроператор.

"Нямаме резервации от чужди туристи все още. Минали години по това време знаем на колко процента ни е зает сезонът", разкри Хубена Генчева, управител на хотелски комплекс.

От туристическия бранш искат спешни мерки от Министерството на туризма и казват, че съседните държави са крачка напред.

"Турците договориха директно с Русия 4 и половина милиони руснаци да почиват, гърците отиват в Румъния. Аз предполагам, че ще се направи подобна крачка. Това ще бъде искрата, която ще стартира процесите тоест да се посети Румъния, Великобритания, Израел, където е хазартният туризъм", обясни Илин Димитров.

Хотелиерите искат облекчения при издаване на визи за туристи от трети страни. Разчитат много и на зелените коридори за ваксинирани туристи.

"Може да се поеме част от PCR теста, идването на туристи тук и средствата, които вкарва всеки лев се увеличава от два и половина пъти до четири", каза Илин Димитров.

"Ще разчитаме на български туристи, както основно ако се облекчат мерките ще разчитаме на страните около нас румънци, турци и други съседни страни", заяви хотелиерът Станислав Стоянов.

Собствениците на хотели по Черноморието все още не знаят дали ще има туристи от Западна Европа, нито какво ще се случи с чартърните полети.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русия пуска първа ваксина против коронавирус за животни
Русия пуска първа ваксина против коронавирус за животни
Италия разкри руски шпиони
Италия разкри руски шпиони