НОВИНИ

Какво очакват различните сектори от облекчаването на мерките?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:31, 31.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

От утре някои от антиковид мерките ще бъдат облекчени при определи условия, за определени бизнеси и обекти. От нехранителните вериги поискаха повече помощ от държавата, предупреждават за тежки икономически последствия.

От утре ресторантите ще посрещат клиенти само на открити площи - тераси, градини и други, с ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Днес навсякъде кипеше пролетно почистване, озеленяване и обновяване.

"Не очакваме наплив от клиенти, защото все още времето е студено, а те трябва да са навън. Освен това хората се страхуват заради пандемията. Но отваряме с надеждата времето да се затопли и да започне истинският сезон. До началото на март получихме помощ по програмата "Запази ме". Добре би било и в бъдеще да имаме такава помощ от държавата", заяви ресторантьорът Манолис Макарунас.

Днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че такива мерки вече са набелязани и се очаква одобрението им от ЕК.

"В момента се разработва модулът за кандидатстване заедно с колегите от НАП и Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Чакаме нотификация от Европейската комисия, разбира се би трябвало да бъдат подкрепени", каза икономическият министър Лъчезар Борисов.

Бизнесът предлага 3 варианта за заведенията, не е доволен от частичното отваряне

Според последната заповед на здравния министър големите нехранителни вериги с площ над 300 квадратни метра могат да продават от утре само на открити площи към търговския обект. На практика обаче те вече го правят от близо десет дни, откакто бяха въведени ограниченията като продават най-търсените стоки на открито.

"Странна е ситуацията, така се опитваме максимално да запазим служителите си, за да не увеличаваме безработицата. Несигурността и незнанието кога ще отворим ни затруднява изключително много", допълни Владимир Димитров, управител на верига за нехранителни стоки.

От утре отварят врати и театри, музеи, зали за танцово и музикално изкуство, където днес кипеше усилена подготовка.

"Разработихме специална програма за онлайн обучение, която позволява да се обучават дори и балет и танци онлайн, но особено на децата им е много трудно", добави Наталия Гецова, преподавател по балет.

От здравното министерство уточниха, че от утре и деца могат да посещават музикалните и танцови школи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия разкри руски шпиони
Италия разкри руски шпиони
Какви са били урните и бюлетините за гласуване преди век?
Какви са били урните и бюлетините за гласуване преди век?