НОВИНИ

СГС оправда Мирослав Боршош по всички обвинения

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:15, 31.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Бившият председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев получи три години условно.

Процесът започна след скандал около ремонта на НДК заради европредседателството на България през 2018 година. Обвиненията на прокуратурата са свързани с неправомерно изразходване на 3, 5 милиона лева бюджетни средства и сключване на неизгодни сделки.

Председателят на съдебния състав Стефан Милев остро разкритикува работата на държавното обвинение1 като даде примери за множество грешки и разминавания.

От своя страна Боршош заяви, че срещу него са подадени анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани служители. От прокуратурата ще протестират решението на съда пред по-горна инстанция.

В последните си думи пред съда по-рано днес Боршош заяви, че не е извършил това, в което е обвинен и не е принуждавал когото и да било да извърши нещо против волята му, и това се доказа по делото.

"Три години и половина съм подсъдим за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво. Не трудностите са големият ми проблем. Напротив. Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2 и половина милиона лева допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата. Големият проблем дори не са и несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, това ще оставя да лежи на тяхната професионална съвест. Големият проблем не е, че обвиненията се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от мен служители. Те бяха част от система, която в държавните институции се допускаха хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения. Една система, която ние успяхме за разбием. Големият проблем е, че тези обвинения спряха работата на един изключителен екип", каза още Боршош пред съда.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани към 31 март 2021 г.
144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани към 31 март 2021 г.
Пике се връща в игра за "Ел Класико"
Пике се връща в игра за "Ел Класико"