НОВИНИ

Какви са били урните и бюлетините за гласуване преди век?

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 31.03.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Общество
Слушай новината

Изборът на управляващи е важен момент в обществения живот. А как е протичал изборният процес у нас преди един век? Имало ли е нерегламентирани агитации и манипулиране на избирателите? Свидетелства за това се пазят в музеите и архивите.

Историческият музей в Омуртаг пази предмети и истории от изборите в България през годините. Така например е изглеждала една избирателна урна преди повече от 90 години от здраво дъбово дърво - направена така, че да не може да се отваря.

"Веднага ви прави впечатление колко са стабилни металните ключалки, колко е стабилен металният обков. Има печат с червен восък, на който е написано „Царство България", за да се знае, че държавата присъства и гарантира, че изборите ще бъдат честни", каза директорът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.

Урната е била използвала в продължение на 40 години. Най-скорошната, отбелязана на вътрешната страна на капака, е 1971-а.

"Служела е на царство България, служела е и на Република България, това е просто предмет, който добре е направен и който върши своята работа", каза директорът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.

Във фонда на музея се съхранява и изборна бюлетина от парламентарните избори през 1920 г.

"Тя е оцветена, сиреч напомня ни изборите от 90-а - 91-а година, когато се смяташе, че хората все още не са достатъчно добре ориентирани, аз ще добавя смяташе се, че не можем и да мислим. Явно така се е смятало и през 1920-а година, или както са казали античните мислители "няма нищо ново под слънцето", каза директорът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.

И преди 100 години политиците били щедри на обещания за по-добър живот и благосъстояние, като по всякакъв начин се опитвали да спечелят и задържат властта. Кандидати за депутати са председателствали изборните бюра, а почти целия състав, дори преброителите са били участници в управлението и във властта. Предизборната агитация била разрешена и по време на самите избори.

"И е записан един случай в Казанлък, в който в тази година се провеждат избори, полицейският началник е от съответната партия, той минава по къщите и обяснява „Хайде отивайте да гласувате, и хем да знаете за кого да гласувате, ей!" В резултат на който една цяла манифестация бих казал начело с партийното знаме отива към изборният пункт, към изборната урна и гласува вероятно за когото трябва. Но така се случва, че само след шест месеца правителството пада и са назначени нови избори, и друга една партия успява да привлече народния вот, да го кажем с днешни думи. Та тогава въпросният полицейски началник стоял край изборният пункт и обяснявал, че не е разрешена агитацията в този ден. „Какво сте размахали туй знаме, не ви ли е срам?" Какво да се прави, о времена, о нрави, те не се променят", каза директорът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.

По тогавашните закони купуването на гласове и пускането на бюлетина по принуда се наказвало с глоба и две години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво очакват различните сектори от облекчаването на мерките?
Какво очакват различните сектори от облекчаването на мерките?
По-добри условия за животните в зоопарка в Благоевград
По-добри условия за животните в зоопарка в Благоевград