НОВИНИ

По-добри условия за животните в зоопарка в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 31.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Зоопаркът в Благоевград започва ремонт, след който да получи лиценз за работа. Лицензът трябва да е в съответствие с европейските и националните стандарти. Предвидени са над 200 000 лева за разширяване на клетката на лъвовете.

В зоопарка в момента живеят над 230 животни от различни видове. Сред най-екзотичните са лъвове, маймуни и мечки. До септември трябва да е приключил ремонтът на клетката, в която живеят лъвовете, за да се разшири и подобри пространството, което те обитават.

От организация за защита на животните "Четири лапи" са изготвили доклад за състоянието на зоопарковете в България. Според анализа им в Благоевград не всички животни живеят в среда близка до естествената и клетките им не са безопасни. От организацията препоръчват да се контролира повече развъждането на животните и да се изготви досие с данните на всеки екземпляр.

„Проблемът е много цялостен - контролирано развъждане, начинът, по който се отглеждат животните и ветеринарната грижа за тях. Всички тези показатели трябва да бъдат подобрени.Като тук става дума за цялостна реконструкция, за подобряване на зоопарка", каза Магдалена Пенева, ръководител на отдел "Програми" към организацията.

От природозащитната организация смятат, че трябва да се подобри и образователната функция на зоопарка.

"Хората, когато отидат с децата си през уикенда да могат да видят нещо, което може да ги образова за видовете в естествената среда. И това за съжаление в голяма част от българските зоопаркове все още липсва", допълни Пенева.

От общината казаха, че подготвят проект, с който зоопаркът ще бъде значително разширен.

"Ще свържем зоологическата градина с розариума и там ще изградим тунели за хората. За да могат хората да се разхождат, да минават под тези тунели, да гледат животните. Така ще разширим зоопаркът и ще бъде изключително привлекателно място.", каза Румен Томов, кмет на община Благоевград.

Зоопаркът в Благоевград има сключено споразумение със зоопарк в Румъния за размяна на животни. През пролетните месеци за обитателите му се полагат специални грижи по отношение на храненето, като в дневното меню на животните са включени сезонни плодове и зеленчуци.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са били урните и бюлетините за гласуване преди век?
Какви са били урните и бюлетините за гласуване преди век?
Адриан Андреев на 1/4-финал на двойки в Швейцария
Адриан Андреев на 1/4-финал на двойки в Швейцария